2024. április 19., péntek

Több MM-tag közösen védekezik

Fegyelmi eljárást kezdeményeznek a VMSZ elnöke ellen

A Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai székháza előtt mintegy hatvanan jelentek meg a Magyar Mozgalom azon tagjai közül, akiket a VMSZ elnöksége a párt fegyelmi bizottsága elé idézett. A fegyelmi eljárás alá vont párttagok háromtagú delegációja átadta közös védekezésüket, valamint beadványukat Pásztor István, a VMSZ elnöke ellen indítványozott fegyelmi eljárásról. 

Maglai Jenő szerint az ellenük indított fegyelmi eljárás tovább bomlasztja a vajdasági magyar közösséget (Molnár Edvárd felvétele)

Maglai Jenő szerint az ellenük indított fegyelmi eljárás tovább bomlasztja a vajdasági magyar közösséget (Molnár Edvárd felvétele)

A Magyar Mozgalom közös védekezését Maglai Jenő és Józsa László, az MM Ideiglenes Ügyvivő Testületének tagjai, valamint Tóth Tivadar, a Magyar Mozgalom alapítója adta át. Maglai Jenő elmondta, nem tudnak olyan tagról, aki megbánta volna, hogy tagja a Magyar Mozgalomnak, és most a közösen megfogalmazott védekezésükkel azt kívánták megmutatni, hogy a szervezet tagjai összetartóak.

Hangsúlyozta, nincs jogi alapja az ellenük indított fegyelmi eljárásnak.

– Azt gondoljuk, hogy nincsen alapja bármiféle fegyelmi eljárás megindításának addig, ameddig valamelyik tagunk valamelyik pártnak a listáján meg nem jelenik hivatalosan mint jelölt a választásokon, illetve ameddig a Magyar Mozgalom Közgyűlése nem hoz hivatalos döntést arra vonatkozóan, hogy a Magyar Mozgalom indulni fog a választásokon, és milyen formában fog indulni a választásokon – mondta Maglai Jenő. Szerinte az ellenük indított fegyelmi eljárás tovább bomlasztja a vajdasági magyar közösséget. Hozzátette, további tárgyalásokat kezdeményeznek a párton belül a beadványukban a vitatott kérdések megoldásának céljából.

Dr. Korhecz Tamás elmondta, őt is fegyelmi bizottság elé idézték, pedig ő nem tagja a pártnak, hanem annak húsz éve támogató tagja.

– A megosztási szándék és a gyűlölet akkora, hogy a VMSZ elnöke szem elől tévesztette, hogy a támogatókat nem lehet fegyelmi alá vonni – nyilatkozta Korhecz. Hozzátette, függetlenül attól, hogy a Magyar Mozgalom indul-e a választásokon vagy sem, az emberek minderről, ami most történik, véleményt formálnak majd a voksoláskor.

Joó Horti Lívia, a Magyar Mozgalom társelnöke bejelentette, hogy a kizárás előtt álló VMSZ-tagok beadványban indítványozták Pásztor István elnök kizárását a pártból.

– Mindazt, amit a magyarcsernyei közgyűlésen beharangozott, mint az új nyitást, az új politikát, az új demokratizációs folyamatokat, a pluralizációt, az intézményekkel való egyeztetést és tárgyalást – gyakorlatilag lenullázta ezzel, hogy elindította a párton belüli kizárást. Ezzel elindította a tagság teljes megosztását és a lehető legnagyobb vétséget követte el nemcsak a Vajdasági Magyar Szövetség, hanem a vajdasági magyar közösség ellenében is – nyilatkozta a Magyar Mozgalom társelnöke.

Pál Károly: A VMSZ fegyelmi bizottsága mérlegelni fogja az indítványban felsorolt dolgokat (Molnár Edvárd felvétele)

Pál Károly: A VMSZ fegyelmi bizottsága mérlegelni fogja az indítványban felsorolt dolgokat (Molnár Edvárd felvétele)

Pál Károly, a VMSZ elnökségi megbízottja lapunk megkeresésére elmondta, a fegyelmi bizottság egész nap fogadta a fegyelmi eljárás alá vont VMSZ-tagokat. Elmondta, fogadták a Magyar Mozgalom küldöttségét és átvették a közös beadványukat.

– A fegyelmi bizottság mindenképpen ezt a beadványt meg fogja tárgyalni és meg fogja hozni az egyedi döntéseket az érintett VMSZ-tagok esetében – mondta a VMSZ elnökségi megbízottja.
Pál Károlytól megtudtuk, a csoportosan megjelent tagokon kívül néhányan megjelentek a fegyelmi bizottság előtt a számukra előirányzott időpontban, és közülük páran elmondták, hogy nem tudták, hogy tagjai a Magyar Mozgalomnak, illetve hogy arról semmilyen írásos dokumentumot nem töltöttek ki.

– Jó páran azt mondták, hogy nem óhajtanak többé a Magyar Mozgalom tagjai lenni – mondta Pál. Beszélgetésünk során a fegyelmi bizottság még ülésezett, így még semmilyen döntés nem született.

Azt az indítványt, amellyel Pásztor István kizárását kezdeményezik, Pál Károly megalapozatlannak ítéli.

– A beadvány, amit már kevesebb szabadkai VMSZ-tag írt alá, saját meglátásom szerint tele van csúsztatással, a tények mellőzésével, és véleményem szerint egy nagyon megalapozatlan, illetve komolytalan beadványról van szó. Mindennek ellenére a VMSZ fegyelmi bizottsága mérlegelni fogja az indítványban felsorolt dolgokat és meg fogja hozni ezzel kapcsolatban is a döntését. A fegyelmi bizottság a VMSZ dokumentuma értelmében két dolgot tehet, vagy elfogadja a fegyelmi eljárás kezdeményezését, vagy indokolatlannak tartja és elveti. Amennyiben ez fog történni, az egy végleges döntés lesz.

További tárgyalások kezdeményezéséről így vélekedik: – Nem tudom, hogy a Magyar Mozgalom sajtótájékoztatóján mi hangzott el, én arról tudok beszélni, amit átadtak, ebben ilyesmit én nem olvastam. Úgy gondolom, hogy az, amit a Magyar Mozgalom vezetősége eddig tett a VMSZ irányában, az nagyon kevés valós alapot ad arra, egy olyan párbeszéd alakuljon ki, amelynek előre mutató hozadéka lenne – véli Pál Károly.