2024. április 19., péntek

Új vasútállomás nyílik Belgrádban

Negyven évvel a munkálatok megkezdését követően kedden, január 26-án Belgrádban ünnepélyes keretek között és az államvezetés képviselőinek részvételével megnyílik a Prokop nevű vasútállomás.

A vasútállomás megnyitása a Belgrád a vízen projektum miatt vált fontossá, hiszen meg kellett oldani a buszállomás és a vasútállomás kihelyezését a városközpontból. A régi állomáson idővel teljesen felszedik majd a síneket, és a régi vasúti hidat is felszámolják. A vasúti közlekedés egy másik vasúti hídon zajlik majd.

Egyelőre nyolc vágányt nyitnak meg, a kilencediket és a tizediket pedig később, a munkálatok második fázisában. A BG voz rendszeréhez tartozó vonatok mellett mostantól innen indulnak, illetve ide érkeznek a Belgrád–Újvidék vonalon közlekedő vonatok is. A reggel 9.10-kor és 11.05-kor Újvidékről Belgrádba induló vonatok (Regio Ekspres) mától a fővárosban a prokopi vasútállomásra futnak be. A 12.27-kor és 16.07-kor Belgrádból Újvidékre induló vonatok (Regio Ekspres) szintén innen futnak ki. A menetrenddel és az érkezéssel, illetve az indulással kapcsolatos információk a www.srbvoz.rs oldalon találhatóak.