2024. március 28., csütörtök

Szennyvízhálózat Kabolban

A peremvárosi faluban eddig 44,5 kilométer hosszúságú szekundáris szennyvízhálózat, 849 méter nagynyomású vezeték, és kilenc szivattyúállomás készült el, a napokban elkezdődött a háztartások rákapcsolása a szennyvízhálózatra.

A hálózat kiépítésével sikerült megoldani a település szennyvízelvezetésének a problémáját. Jelenleg a háztartások rákapcsolása körüli munkálatok vannak folyamatban, a kivitelező a Bulevar Company Kft., a befektető pedig a Városi Vízművek közvállalat. A munkálatok helyszínén járt Miloš Vučević polgármester, Dejan Mandić, a Városépítési Intézet igazgatója és Miloš Stanisavljević, aVárosi Vízművek igazgatója.

– A kaboli szennyvízhálózat megépítésének az utolsó fázisa is megkezdődött, a háztartások csatlakoztatása. A 44 kilométer hosszú, szekundáris szennyvízhálózat megépítése után a Városépítési Intézet elkészítette a környék legmodernebb szennyvíztisztítóját, és miután megkapta a működési engedélyt, a Városi Vízműveken a sor, hogy befejezze az elkezdett munkát, azaz, hogy rákapcsoljanak 1300 háztartást a szennyvízhálózatra. Köszönjük a kaboli helyi közösségnek a jó együttműködést és a segítséget, azt, hogy lehetővé tették a Városi Vízművek dolgozóinak, hogy a helyi közösség épületében fogadják a polgárokat és kössék meg velük a rákapcsolási szerződéseket. Az a jó hír, hogy abban a pillanatban, amikor rákapcsolnak egy háztartást a hálózatra, azonnal használhatják is, nem kell megvárni, míg minden háztartásnál befejezik a munkálatokat. Az a célunk, hogy három-négy éven belül végleg megoldjuk a szennyvízelvezetést az egész önkormányzat területén, és a 21. században többé ne foglalkozzunk ezzel a kérdéssel. Az elkövetkező időszakban a Városi Vízművek megkezdi a munkálatokat a szennyvízhálózat megépítésén Bocken, Piroson és Alpárban (Stepanovićevón). Veterniken és Adicén már csak az utómunkálatok maradtak hátra – mondta a polgármester.

Miloš Stanisavljević elmondta, minden háztartás rákapcsolási díjat köteles fizetni a szennyvízhálózatra való csatlakozáskor, ami 58.000 dinárt tesz ki, és kétéves lefizetéssel is törleszthető.

– A lakók a rákapcsolási munkálatok után azonnal használhatják a városi szennyvízhálózatot, nem kell arra várni, hogy mindenkinél befejezzék a csatlakozást – mondta a Városi Vízművek igazgatója.

Mladen Vernački, a kaboli helyi közösség elnöke megköszönte a polgármester támogatását, elmondta, hogy az újvidéki önkormányzat a szennyvízhálózat megépítésével színvonalasabb életet biztosított a kaboli lakosok számára.