2024. április 25., csütörtök

Önkormányzati segítségnyújtás civileknek

A polgári egyesület pályázatai elbírásának folyamata zajlik – Várhatóan február elején kerül sor szerződéskötésre az önkormányzat és a civilek között

A topolyai önkormányzat hat pályázatot jelentetett meg a 2016-os évre vonatkozóan a Topolya községi polgári egyesületek társtámogatására. A programjaik támogatására, továbbá működésük segítése céljából hirdetett pályázati kiírás január 15-éig tartott. Jelenleg a beérkezett pályázatok elbírálása zajlik a Topolya község területén működő polgári egyesületeknek a községi költségvetési keretből történő társfinanszírozásából származó pénzeszközöket odaítélő héttagú bizottság által. A bizottság elnökével, a civil szféra ügyeivel megbízott önkormányzati tanácsossal, Kisimre Szerda Annával beszélgettünk a folyamat állásáról.

Kisimre Szerda Anna (Szabó Anikó felvétele)

Kisimre Szerda Anna (Szabó Anikó felvétele)

2016-ban a topolyai önkormányzatnál 85 civil szervezet adott át pályázati kérelmet azon kiírásra, amely ezúttal a működési költségek finanszírozása mellett hat területet: kulturális tevékenységeket, szociális és gyermekvédelmet, lokális szintű gazdasági fejlődést, környezetvédelmet, monográfia- és könyvkiadást és lapkiadói tevékenységet célzott, vagyis a civileknek ez irányú programszervezéseikhez a Topolya községi költségvetési keretből történő társfinanszírozásból származó pénzeszközök igénylésére vonatkozott.

– A fentebb említett tevékenységekre lehetett pályázni, ezek közül a művelődési, hagyományőrző tárgyú mutatkozott a legnépszerűbbnek, de szép számmal érkeztek pályázati kérelmek a szociális és gyermekvédelem, továbbá a környezetvédelem tárgykörében is. Sajnálatos módon jóval kevesebben pályáztak a másik három tárgykörben. Én arra buzdítanék minden érdekeltet, hogy például gondolkodjon akár könyv-, illetve monográfiakiadásban is a jövőben. Úgy ítélem meg, az önkormányzati támogatás jó alapot jelenthet egy-egy kiadvány megjelentetéséhez is. Egyébként a pályázatok ezúttal is színesek, vagyis nagyon sokféle rendezvényt szerveznek a községi civil szervezetek, amelyek legnagyobb számban Topolyán tevékenyek. Emellett még Bácskossuthfalván, Zentagunarason, Pacséron és Bajsán is számosabb civil szervezet működik községünkben. A benyújtott pályázati anyag között ezúttal nem volt olyan, amely nem civil szervezettől érkezett, azonban már mostanáig a munkánk folyamán bizottságunknak több anyag esetében átcsoportosítást kellett alkalmaznia. A legtöbb átcsoportosított pályázat mezőgazdasági tárgyú volt. A mezőgazdasággal foglalkozó civil szervezetek társtámogatásra önkormányzatunknál egy későbbi időpontban pályázhatnak majd. A legnagyobb számú pályázó elsősorban programszervezéseinek sikeres kivitelezése céljából vár az önkormányzattól támogatást, a támogatást igénylők mintegy a fele működési költségre és programszervezésre is megfogalmazta kérvényét – fejtette ki Kisimre Szerda Anna. Kiemelte: örömére szolgál, hogy nagyszámú civil szervezet jelentkezett felhívásukra, ahogy az is, ha azok tevékenységükről az egész év folyamán hallatnak, a lakosság mellett az önkormányzatot is folyamatosan informálják. Ezen utóbbira sok esetben nincsen példa.

Mint megtudtuk: a topolyai önkormányzat a 2016-os községi költségvetési keretben 9 605 000 dinárt különített el polgári szervezetek társtámogatása céljából, a beérkezett kérelmek alapján a 85 pályázó által kért támogatás összege pedig mintegy húszmillió dinárt tesz ki. A civil szervezetek által kifejtett kulturális tevékenységeket 2016-ban 2 450 000 dinárral, a szociális és gyermekvédelmet 3 600 000 dinárral, a lokális szintű gazdasági fejlődést 2 260 000 dináros keretösszeggel, a környezetvédelmi tevékenységet 450 000 dinár értékben, monográfia- és könyvkiadást 245 000, a lapkiadóit pedig 600 000 dinár értékben támogatja önkormányzatunk a községi költségvetési keretből.