2024. március 29., péntek

Orbán Viktor: A legjobb, ha egy bevándorló sem jön

Orbán Viktor miniszterelnök a józan ész győzelmének nevezte azt, hogy Ausztria bejelentette: korlátozza a menedékkérők létszámát pénteken a Kossuth rádió 180 perc című műsorában adott interjúban. A menedékkérők létszámának korlátozásáról szóló osztrák döntést a kormányfő úgy kommentálta: „a dogmatikus gondolkodás végül is kapitulált a valóság és a józan ész előtt”.

(Fotó: MTI)

(Fotó: MTI)

Európa nem tud korlátok nélkül, ellenőrizetlenül óriási idegen embertömegeket befogadni – hangsúlyozta a miniszterelnök, aki szerint ez mondatott ki a bécsi intézkedésben is. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a magyar álláspont szerint a legjobb, ha egy bevándorló sem jön.

A migránsok útvonalának esetleges átterelődését firtató kérdésre a kormányfő úgy reagált: „az útvonal oda terelődik, ahova akar, de hogy Magyarországon nem megy majd keresztül, az egészen biztos”. Emlékeztetett, hogy a magyar–román határ egyes szakaszain már megtörtént egy esetleges határzár előkészítése, és a kerítésépítéshez szükséges kapacitások is megvannak.

A kormány alkotmánymódosítási tervéről szólva – amely alapján önálló tényállás lenne az alaptörvényben a terrorveszélyhelyzet – a miniszterelnök úgy nyilatkozott: azt akarják, hogy a terror elleni fellépésben Magyarországnak is legyenek meg azok a lehetőségei, amelyekkel a legtöbb nyugat-európai ország rendelkezik. Ehhez az ellenzék támogatását kérték, de – jelezte – „még nem áll jól az ügy”. Szerinte az ellenzéki kritikáknak nincs ténybeli alapjuk. Ha csak a töredéke igaz lett volna az elmúlt években mindannak, amit a baloldaliak diktatúraveszély-ügyben mondtak, „szügyig állnánk az önkényben” – fogalmazott, kijelentve: „Magyarország Európa egyik legszabadabb országa”.