2024. március 29., péntek

Emberi jogi aktivisták ismét tüntettek a görög-török határon a kerítés ellen

Több száz Athénból és más görögországi településekről érkezett emberi jogi aktivista tüntetett vasárnap a görög-török szárazföldi határon, követelve a határ megnyitását a közel-keleti menekültek előtt, miután pénteken két hajószerencsétlenségben legkevesebb 46 menekült, köztük 20 gyerek fulladt az Égei-tengerbe.

A tüntetőket görög oldalon, a török határtól mintegy 200 méterre állította meg a rendőrség. Egy másik csoportot, amely egy törökországi demonstrációra igyekezett eljutni, Kypoi határátkelőhelynél állítottak meg a rendfenntartók. A tüntetéseket több baloldali csoport hirdette meg. Azt akarják elérni, hogy a menekültek biztonságos szárazföldi útvonalon jussanak be az Európai Unióba, és ne életük kockáztatásával, az Égei-tengeren át érjenek el egy görög szigetre.

A menekülők sokáig a görög-török szárazföldi határon jutottak el az EU-ba, mígnem 2012-ben a görögök egy 12,5 kilométer hosszú határkerítést építettek azon a szakaszon, ahol nem az Évrosz (törökül Meric) folyó képezi a határt. Akkoriban az Európai Unió még bírálta a kerítést, de mára a bírálatok megszűntek, sőt az uniós tagországok újabb intézkedéseket követelnek Athéntól a migránsáradat megállítására.

Az emberi jogi aktivisták már második napja tüntetnek a görög-török határon. A vasárnapi tüntetésen a rendőrök egy kisebb csoportnak megengedték, hogy egészen a határig menjenek, és ott egy tiltakozó transzparenst helyezzenek el.