2024. április 24., szerda

Támadás a békés együttélés ellen

Betörték a belgrádi Emberi Jogok és Demokrácia Házának ablakait

Ismeretlen tettesek péntek hajnalban betörték a belgrádi Emberi Jogok és Demokrácia Házának ablakait. Nebojša Stefanović belügyminiszter utasítást adott ki, hogy a rendőrség intenzív nyomozást folytasson le az elkövetők mihamarabbi felderítésére.

A civil szervezet közleményben hívta fel a figyelmet, hogy az erőszak mindinkább jelen van mindennapjainkban, és általában azokat a szervezeteket éri bántalmazás, amelyek a jelenlegi hatalom eredményeit kritizálják. Kiemelik, véleményük szerint a rongálás annak a kampánynak a végkifejlete, amelyet a Politika napilap a szerveztük ellen folytat már napok óta. Emlékeztetnek, a rendőrség a mai napig nem kutatta fel Ilija Vujačić dékánnak, Davor Pašalić és Ivan Ninić újságíróknak, Milovan Šuvakovnak, az oktatási miniszter segédjének, valamint Miroslava Milenovićnak, a korrupció ellenes bizottság tagjának a támadóit sem.

Az eset kapcsán több párt, illetve szervezet is felszólalt, és elítélte a tettet, hiszen – mint kiemelték – rossz üzenetet hordoz magában egy ilyen rongálás.

Siniša Mali, Belgrád polgármesetere arra kérte az illetékeseket, hogy minél hamarabb kutassák fel az elkövető(ke)t, egy olyan szervezet ugyanis, amely az emberi jogok védelmével foglalkozik, mindig számíthat a város támogatására. Hiszen az emberi jogok tiszteletben tartása nagyobb biztonságot nyújt a polgároknak.

A Szerb Haladó Párt is elítélte a rongálást. Mint kiemelte, éppen az ilyen goromba tettek adnak még nagyobb lendületet a pártnak a modern és méltó államért való küzdelemben.

A Szocialista Mozgalom közleménye szerint az Emberi Jogok és Demokrácia Háza elleni támadás a polgárok biztonsága és békés együttélése elleni támadás nemcsak Belgrádban, hanem az egész országban.

Az Új Párt viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy a támadás az SZHP piszkos politikájának eredménye. Véleménye szerint az alkotmány nyújtotta jogokat és a szabadságjogot senki nem sértheti meg.

Milan Antonijević, a YUCOM igazgatója szerint a rongálást figyelmeztetésként kell felfogni és küzdeni az erőszak ellen.

Az Emberi Jogok és Demokrácia Háza a Polgári Kezdeményezés, az Emberi Jogok Belgrádi Központja, a YUCOM, az Emberi Jogok Helsinki Bizottsága és a Hatékony Politikai Központ ernyőszervezete.