2024. március 29., péntek

Kérvényezni kell a felmentést

Az iskolák és a szociális intézmények is mentesülnek a tévé-előfizetési díj alól

Január elsejével minden háztartás köteles lesz tévé-előfizetést fizetni. Az előfizetési díjként feltüntetett 150 dináros díjat, mint arra korábban is példa volt, ezúttal is az áramszámlán tüntetik majd fel, vagyis egy számlán történik majd a megfizettetés. Minden háztartás, illetve üzlethelyiség, amely villanyórával rendelkezik, köteles lesz előfizetést fizetni.

A közszolgálati média ideglenes finanszírozási módjáról szóló törvény szerint a tévé-előfizetés megfizettetése az áramszámlán történik, amit az áramszolgáltató postáz ki. Vagyis az első ilyen számla februárban érkezik majd. A törvény csupán ezt az évet szabályozza, egyelőre nem tudni, hogy 2017-ben miként történik majd a megfizettetés.

Bár az előfizetés kifizetése mindenkit érint, vannak bizonyos esetek, amikor a törvény a megfizettetés alól felmenthet. Így azok a személyek, akik valamilyen fogyatékossággal élnek, kérvényezhetik az előfizetés alóli felmentést. A törvény szerint 100 százalékos testi fogyatékossággal igényelhetik ezt a kedvezményt. Csakúgy, mint azok, akik ugyan alacsonyabb százalékban mozgáskorlátozottak, de ellátásra és segítségre szoruló támogatást kapnak. Kérvényezhetik a fizetés alóli felmentést azok is, akiknek halláskárosulása tartós, csakúgy mint a vakok. Kérhetik a könnyítést azok a családok is, akik szociális segélyből élnek, valamint a kisnyugdíjasok is, vagyis azok, akik minimális nyugdíjat kapnak.

Felmentést kérhet a tévé-előfizetés alól az a magánszemély is, akinek nevén több villanyóra szerepel. Azokban a lakásokban, illetve üzlethelyiségekben, amelyeket nem használnak, nem kell előfizetési díjat fizetni.

A fent felsorolt személyeknek, vagyis a fogyatékossággal élőknek, valamint a több ingatlannal rendelkező személyeknek az úgynevezett „obrazac1”-et kell kitölteniük,  (http://www.rts.rs/upload/storyBoxFileData/2015/12/31/7496391/OBR%201.pdf), valamint csatolniuk kell hozzá a fogyatékosságukat igazoló egészségügyi iratokat, a nyugdíj összegét, vagy a szociális segélyt igazoló iratokat. Hogy mely esetben milyen kísérődokumentum kell még, arra maga az RTS (Szerbiai Rádió és Televízió) honlapjáról letölthető formanyomtatvány tételekben kitér.

A polgárok mellett több intézmény is mentesülhet a tévé-előfizetés alól. Így azok az intézmények, amelyek a szociális védelem területén hatnak, vagy elszállásolják a szociális segélyre szorulókat, továbbá az oktató-nevelő intézmények, az egészségügyi intézmények, a fogyatékossággal élő személyeket magukba tömörítő szervezetek, illetve a fogyatékossággal élő személyeket képző, valamint foglalkoztató vállalatok is kérhetik a díj kifizetése alóli mentességet.

Továbbá a diplomata képviseletek, nagykövetségek sem kell, hogy fizessék az előfizetést, amennyiben a mentesség a két ország között kölcsönös.

Ezek az intézmények is írásban kell, hogy benyújtsák a fizetés alóli felmentésük kérvényét, mégpedig az úgynevezett „obrazac2”-t kell, hogy kitöltsék,  (http://www.rts.rs/upload/storyBoxFileData/2015/12/31/7496402/OBR%202.pdf) ebben az esetben is a formanyomtatványban feltüntették, mely kísérődokumentumokat kell még a kérvényhez csatolni.

Azok a személyek, illetve intézmények, szervezetek, akik/amelyek az előfizetési díj alóli felmentést kérik és Vajdaság területén élnek és működnek, a kérvényt az RTV (Vajdasági Rádió és Televízió) épületében adhatják át Újvidéken, az Ignjat Pavlas 3 alatt személyesen, vagy postán, illetve a  taksajms@rtv.rs e-mail címen. Míg azok, akik Szerbia középső és déli részein élnek, az RTS épületében, Belgrádban a Knez Višeslav 88 alatt tehetik meg ugyanezt, valamint a taksajms@rts.rs e-mail címen. A részletekről is ebben a két intézményben érdeklődhetnek.