2024. április 25., csütörtök
EFEKTIVA

Februárban országos méretű tüntetés

Több városban is el fogja lehetetleníteni a bankok munkavégzését az Efektiva nevű, banki ügyfeleket tömörítő szervezet – olvasható az egyesület közleményében.

Az Efektiva ezekkel az akciókkal igyekszik kifejezni elégedetlenségét a szerb kormánnyal szemben, amiért nem fogalmazott meg olyan lépéseket, amelyek révén a svájci frankban eladósodott hitelezők könnyebben törleszthetnék adósságukat.

Az eddigiek értelmében az egyesület Belgrádban, Újvidéken, Nagybecskereken, Jagodinán, Kragujevacon, Ivanjicán és Požegán szervezi meg a fent említett akciókat, február 7-én pedig együtt fognak tiltakozni a fővárosban.

Mint ismeretes, az országban csaknem 21 ezer polgárt érint a frankalapú hitelek ügye, akiknek nehézséget okoz a felvett kölcsön részleteinek törlesztése, mivel tavaly januárban ugrásszerűen megnőtt a szóban forgó valuta árfolyama. A kormány a helyzet orvoslására külön munkacsoportot alapított, amely különböző visszafizetési modellekkel állt elő, ezekkel azonban az Efektiva tagjai nincsenek megelégedve.

Az egyesület azt követeli az államvezetéstől, hogy a hiteleket számolják át az eurónak abba az árfolyamába, amely a hitel jóváhagyásakor volt érvényes.