2024. március 28., csütörtök
VILÁGBANK

Az új bérezési törvény vonatkozzon mindenkire!

A Világbank követelésével összhangban a vezető tisztségeket betöltő közalkalmazottakat is be kell vonni az új fizetésrendszerbe, és esetükben is szükséges a fizetési skála elkészítése – adta ki közleményben az államigazgatási tárca.

A minisztérium kifejtette, egyelőre keresik azt a módszert, amellyel a tisztségviselőket (leginkább a végrehajtói hatalom képviselőit) is hatékonyan integrálnák a közalkalmazottak fizetésrendszeréről szóló törvény tervezetében.

Mint kiderült, e téren jogi nehézségek ütötték fel a fejüket, mivel jelen pillanatban nincs olyan előírás, amely teljesen pontosítaná a tisztségviselők státusát.

Az a cél, hogy a bevételeiket a munkájuk felelősségével hangolják össze.

Az új törvény nem fog hatást gyakorolni azon illetékesekre, akiknek a reformfolyamatok és különböző jogszabályok révén és az európai előírásokkal összhangban, már meghatározták a bérét. Közéjük tartoznak a bírák és az ombudsmanok.

Mint ismeretes, a készülő törvény a közalkalmazottak fizetését 12 különböző csoportra osztja.

Munkacsoport szerint a bérosztályok és azok koefficienstartományai nagyban hozzájárulnak majd ahhoz, hogy a fizetésfolyamatok követhetőbbé váljanak. A jogszabály azt is előirányozná, hogy az államigazgatási tárca rendszeresen kiadjon egy katalógust, amely a munkahelyeket, a foglalkozásokat és a funkciókat taglalná.
Ebben a katalógusban szerepelne az összes közszférai munkahely, foglalkozás, hivatalnoki pozíció, köztársasági, tartományi és önkormányzati szinten. Ezenkívül a különböző funkciókat is részletezné, valamint a fizetésosztályokat és a hozzájuk tartozó koefficiensek elrendezését is taglalná.