2024. április 25., csütörtök

A tanév végéig lesznek személyi kísérők Óbecsén

Rokkant és fejlődési rendellenességekkel élő gyerekek mellé tíz nőt szerződtetett le tegnap az önkormányzat

A szociális védelem új formáját vezette be szeptemberben az óbecsei önkormányzat, ekkor indulhattak első ízben óvodába, iskolába azok a rokkant és fejlődési rendellenességekkel élő gyerekek, akiknek erre személyi kísérők nélkül korábban nem volt lehetőségük. Három hónapig a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat pályázatán nyert pénzből fizette a gyerekek kísérőjét az önkormányzat, majd idén januártól a tanév végéig a költségvetésből fedezik ezeket a kiadásokat. A személyi kísérők és a gyerekek között olyan kötelék alakult ki, hogy amikor decemberre elfogyott a pályázati pénz, a kísérők zöme önkéntes alapon folytatta a munkát. Közülük tízzel írt alá tegnap szerződést az önkormányzat, ők 16 gyermek mellett teljesítenek majd szolgálatot a tanév végéig.

Tíz személyi kísérő írt alá szerződést az önkormányzattal (Fotó: Fehér Rózsa)

Tíz személyi kísérő írt alá szerződést az önkormányzattal (Fotó: Fehér Rózsa)

Börcsök Margarita, a szektorközi bizottság elnöke kihangsúlyozta: a személyi kísérők feladata nem azonos a pedagógiai asszisztensével, a kísérők ugyanis nem vesznek részt az oktatásban, hanem elsősorban ezeknek az 5 és 17 év közötti gyerekeknek az etetésében, öltöztetésében, közlekedésében segítenek. Az önkormányzat erre a célra kétmillió dinárt költ el, a Bečejprevoz vállalat pedig vállalta a gyerekek ingyenes szállítását.

Óbecsén most első alkalommal élhettek ezzel a jogukkal azok a családok, akik sérült gyereket nevelnek, és az önkormányzat ezzel a szolgáltatással országos szinten is az elsők között van. Tatjana Avramov tanácstag elmondása szerint a következő tanévre akkor tudnak majd pénzt biztosítani, ha az év folyamán sikerül elfogadni egy, a személyi kísérők alkalmazását rendszerszinten lehetővé tévő határozat módosítását.