2024. április 25., csütörtök
ISZLÁM ÁLLAM

Francia miniszter: 22 ezer dzsihadistát öltek meg a nemzetközi hadművelet során

Nagyjából 22 ezer dzsihadista vesztette életét azóta, hogy Washington vezetésével tavaly nyáron nemzetközi hadművelet kezdődött az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet ellen.

Iszlám Állam dzsihadistái (Fotó: Beta)

Iszlám Állam dzsihadistái (Fotó: Beta)

Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter a France 24 francia rádióadónak nyilatkozva ismertette a Szíriában és Irakban zajló offenzíva eddigi eredményeit, jóllehet megjegyezte, hogy ez csak "hozzávetőleges" adat. A Le Drian hivatalából származó információk szerint a megölt dzsihadisták közül nagyjából ezer a francia légierő támadásaiban halt meg. Franciaország az IÁ elleni bevetések 5-15 százalékát hajtja végre.

A francia védelmi miniszter arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok vezette koalíció egy ideje úgy tapasztalja, az Iszlám Állam már nem indít komoly támadásokat. A terrorszervezet a nemzetközi missziónak köszönhetően erősen meggyengült, pénzügyileg is, a katonai koalíciónak azonban "nagyon óvatosnak" kell lennie. Mint Le Drian elmondta, a dzsihadisták alkalmazkodtak a nemzetközi szövetség támadásaihoz, és a polgári lakosság közé vegyülnek.

A Washington által vezetett koalíció tavaly nyáron kezdett el csapásokat mérni az Iszlám Állam szíriai és iraki állásaira. A november 13-i párizsi merényletsorozat hatására a szövetség fokozta a bevetések számát, különösen a terrorszervezet ellenőrzése alatt lévő és a dzsihadisták számára komoly bevételi forrást jelentő kőolajmezők elleni támadások váltak gyakoribbá.