2024. április 20., szombat

Szlovénia több migránst is visszafordított Horvátországba

A csütörtök 22 órától életbe léptetett szigorított határbeléptetés óta Szlovénia 15 migránst fordított vissza Horvátországba - közölte Boštjan Šefic, a ljubljanai belügyminisztérium államtitkára pénteki sajtótájékoztatóján.

Szlovénia az intézkedés bevezetésével követte Szerbia és Horvátország példáját, amelyek az osztrák intézkedésekhez hasonlóan csak azokat a menekülteket engedik be területükre szerdától, akik Ausztriában vagy Németországban akarnak menedékjogot kérni. 
Šefic elmondta: a szigorítások nem okoztak fennakadást a migránsok fogadásában. Továbbra is Dobován regisztrálják őket, lefényképezik és ujjlenyomatot vesznek tőlük - mondta, hozzátéve, hogy a Közel-Keletről érkező bevándorlók ezután két határátkelőhelyen hagyhatják el Szlovéniát, Sentiljnél és Karavankák-alagútnál.
Az államtitkár arról is beszélt, hogy Horvátországgal operatív szinten jó az együttműködés. Utalt arra, hogy amennyiben pénteken megalakul a horvát kormány, az újonnan kinevezett belügyminisztert már hétfőn meghívják Ljubljanába, hogy egyeztessenek a migránsválsággal kapcsolatos legújabb fejleményekről.
Kijelentette, hogy Szlovénia még több rendőrt vezényelt ki a zöldhatár védelmére, és elmondta, hogy a közelmúltban nem történt illegális határsértés. 
Szlovéniában a legfrissebb adatok szerint október közepe óta valamivel több mint 423 881 illegális bevándorlót regisztráltak. A horvát-szlovén határt szerdán 1154, csütörtökön 1787, míg pénteken 12 óráig 849 migráns lépte át, január elseje óta összesen 45 305 ember. Ausztriába október 20. óta 365 790 közel-keleti menekült távozott Szlovéniából.
A zágrábi belügyminisztérium adatai szerint a magyar-szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta Horvátországban 602 498 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba.