2024. április 25., csütörtök

Šešeljnek a szerbiai választások előtt vissza kell térnie Hágába

A háborús bűnökkel vádolt Vojislav Šešeljnek, a Szerb Radikális Párt (SRS) elnökének március végéig vissza kell térnie Hágába, akkor születik ugyanis döntés a perében a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszéken - közölte értesülését pénteken a Večernje Novosti című belgrádi napilap.

Szerbiában áprilisban előre hozott parlamenti választást tartanak, amelyen az SRS is indul Šešelj vezetésével, így kampányában is fennakadást okozhat a hágai ítélet kihirdetése. Ugyanakkor a politikus kijelentette: önként nem tér vissza Hollandiába, ha vissza akarják vinni, akkor a szerb kormánynak kell kiadnia. Hozzátette: nem tudja, mikor lesz az ítélethirdetés, "de nem is érdekli".

A Večernje Novosti című lap szerint csütörtökön a törvényszék megerősítette, hogy Vojislav Šešelj perében az év első negyedében megszületik az ítélet. "Ideiglenes szabadon engedésének egyik feltétele az volt, hogy vissza kell térnie, amennyiben a bírák ezt kérik. Ez azt jelenti, hogy Šešeljnek kötelezően meg kell jelennie a bíróságon a kért időpontban, akár ítélethirdetésről, akár másról legyen is szó" - fogalmazott Nenad Golčevski, a hágai Nemzetközi Törvényszék szóvivője a szerb lapnak.

A vádlott szabadon bocsátásának feltételei között szerepelt még, hogy nem befolyásolhatja a tanúkat, az azonban nem, hogy ne végezhetne politikai tevékenységet, azaz tarthat nyilvános beszédeket, és a választási kampányban is részt vehet.

Šešelj 2003 elején önként adta fel magát a Nemzetközi Törvényszéken, és majdnem 12 évet töltött Hágában. Egyebek között azzal vádolják, hogy felelős az 1991 és 1994 között Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és a Vajdaságban elkövetett háborús bűncselekményekért. Pere 2007-ben kezdődött meg, azóta húzódik. 2014 novemberében súlyos egészségi állapotára való tekintettel ideiglenesen szabadlábra helyezték. Miután visszatért Szerbiába, folytatta a szélsőségesen nacionalista retorikát, például "Nagy-Szerbia" megalakításáról szónokolt, ami Szerbia egyesítését jelentené a környező országok szerbek lakta területeivel.

Támogatottsága a Hágában töltött évek alatt csökkent, pártja az utóbbi két választáson nem került már be a parlamentbe. Visszatérése óta azonban jelentősen erősödött, a közvélemény-kutatások szerint áprilisban ismét átlépheti a parlamenti küszöböt. A Faktor Plus közvélemény-kutató ügynökség legfrissebb felmérése szerint a lakosság 6 százaléka adná a voksát a Vojislav Šešelj vezette Szerb Radikális Pártra. Emellett a politikus egészségi állapota is jelentősen javult, saját bevallása szerint Szerbiába érkezése óta visszahúzódtak a rákos áttétek a májáról.