2024. március 29., péntek

Az eperoham

Azoknak a betegeknek, akiknek érzékeny az epéjük, egy-egy kiadós étkezés igen kínosan is végződhet.Betegeim közül sokan már előre beveszik a gyógyszerüket, hiszen tudják, hogy mivel jár a bőséges táplálkozás.

Az epe igen fontos szervünk. Fő tevékenysége a zsír emésztése. Megbetegedésével súlyos problémák merülnek fel. Az epehólyag-gyulladás tünetei az erős, görcsös fájdalom a jobb oldali bordaívnél, magas lázzal kísérve. Akkor keletkezik, ha az epekő megakad. Ilyenkor hideg borogatást tegyünk az epére, és csak pépes, folyékony ételt szabad enni. Amennyiben a láz mellett kemény az epehólyag, fennáll a perforáció veszélye is, így azonnal orvoshoz kell fordulni.

Az epekő képződésének sok oka lehet, így az elhízás, zsíros, fűszeres ételek, mozgásszegény életmód, túl sok szeszes ital fogyasztása, rendszeres kávézás, a sós táplálkozás. Az epekő nőknél gyakoribb, de az ülőmunkát végzőknél is gyakran előfordul. A beteg 20-30 éven keresztül is élhet úgy, hogy nem tud róla, mivel nem okoz bajt, a kő nem zárja el az epeutakat. Műtét nélkül is meg lehet szabadulni a kőtől.

Az eperoham az epebetegségek harmadik leggyakoribb betegsége, mely rendszerint este vagy éjjel jelentkezik, és fél órától egészen 2-3 óráig is eltarthat, súlyosabb esetekben napokig. Az eperoham kísérő tünetei: a jobb bordaívnél erős fájdalom, ami a jobb vállba is kisugárzik, étvágytalanság, feszült érzések a gyomortájon, fájdalmak a májnál, puffadás, illetve hányinger és hányás.

Házi gyógymódok

Egyes természetgyógyászok az almaecetről azt tartják, hogy gyógyító hatású ital, mézzel keverve hatékonyan enyhíti az ízületi gyulladások tüneteit, illetve fokozott epetermelésre készteti a májat.

A népi hagyomány szerint akit az epéje gyötör, az reszeljen meg egyszerre 4-5 sárgarépát, hagyja állni, majd sajtolja ki a levét. Egyszerre 2-3 evőkanállal kell bevenni belőle, naponta legalább kétszer.

A sóska leveléből és szárából főzött tea is gyógyító hatású. Egy liter vízben nyersen 8-10 csipetnyit, szárítottból 6-7-et megfőzünk, s ebből naponta 3-4 alkalommal fogyasszunk egy kisebb adagot.

Az articsókának epeműködést serkentő hatása van. A rozmaringepehajtó, görcsoldó, idegcsillapító hatása kiváló. Epehajtónak1 liter vízben a megszárított levelekből 4-5 csipetnyit főzzünk fel, és napjában 3-4 alkalommal fogyasszunk belőle egy teásbögrényit. A gyermekláncfű gyökeréből, leveleiből, virágából epeműködést, emésztést elősegítő tea készíthető. 1 liter vízben a megszárított gyökérből 3 csipetnyit, levélből 2-t és a virágokból is 2-t főzzünk fel. Zsíros ételekre, nehéz emésztésre fogyasszuk, egy-egy alkalommal 2 dl-t.

Teendő epegörcs esetén

Enyhébb epegörcs esetén segíthet a meleg borogatás és a masszázs, de ritkán múlik el spontán, ezért gyógyszer szedése szükséges (fájdalomcsillapító, görcsoldó). Mivel súlyos gyulladásos állapotot jelezhet, indokolt a szakorvosi ellenőrzés.

Mivel az epe a zsírok emésztésénél játszik szerepet, általános epekímélő étrend esetén a zsírbevitel csökkentése alapvető követelmény. Akut epehólyag-gyulladás vagy epeköves roham után, a görcsös állapot ideje alatt szigorú koplalásra van szükség.

Mivel az epe a zsírok emésztésénél játszik szerepet, az általános epekímélő étrendnél a zsírbevitel csökkentése alapvető követelmény. Ennek érdekében használjunk kevesebb olajat, illetve válasszunk inkább növényi eredetű zsiradékot, mivel ezek csökkentik az epe koleszterinkoncentrációját, így gátolják a kőképződést. Az ételek elkészítésekor részesítsük előnyben a párolást, a főzést és a sütést. Ne fogyasszunk szalonnát, tejszínt, zsíros húsokat, vajas, krémes, csokoládés cukrászsüteményeket. Ha csökkentjük a zsírok bevitelét, egyúttal kevesebb esélyt adunk az elhízásra is, ez pedig már önmagában pozitív dolog, nem beszélve arról, hogy az epebetegségek egyik rizikófaktora.

A cukor és az édesség fogyasztása nem ajánlott, kedvezőtlen hatása van a betegség lefolyására, mivel a túl sok édesség izgatja a gyomor és a belek nyálkahártyáját. A zöldség- és főzelékfélék fogyasztását nem tiltja semmi, rosttartalmuk miatt jó hatással vannak a bélműködésre, segítenek az epebetegekre jellemző székrekedés elkerülésében. A puffadást okozó fajtákat kerüljük, vagy olyan módon készítsük el, ami kiküszöböli ezt a hatást, például főzzük őket fedő nélkül. Naponta négy-ötször, kis adagokat fogyasszunk, így elérhetjük, hogy az epehólyag kiürüljön.

Ne fogyasszunk azonban szénsavas italokat, és tejet sem. Javasolt folyadékok: tea, diétás rántott leves olaj nélkül, natúr zöldségpüré, gyümölcslevek. Később fokozatosan át lehet térni a szilárd táplálékokra, de ragaszkodjunk a zsírmentes élelmiszerekhez, és tartózkodjunk még a növényi eredetű zsiradékoktól is.

Együnk gyakran, de keveset, kerüljük az erős fűszereket, paprikát, hagymát, kelt tésztát, a hideg italokat és természetesen az alkoholt. Javasolt ételek a héjában főtt burgonya, sütőben sült burgonya, főtt rizs, főtt dara. Ha nem okoz panaszt, próbálkozhatunk sovány tejtermékekkel, elsősorban aludttejjel, joghurttal, kefirrel, esetleg napi 5 dl tejjel. Epeműtét után a tea, zsírtalan leves ajánlott, később át lehet térni az idült epepanaszokkal küszködőknek javasolt előírások betartására.

Idült panaszok esetén vannak általános ajánlások, de sok függ az egyén tűrőképességétől – mindenki maga döntheti el, hogy mely ételek elhagyása hozhat javulást szervezetének. A diéta fő célja, hogy elősegítse az epe ürülését, valamint megelőzze a görcsös összehúzódásokat.

Javasolt – nem javasolt

Húsok

Javasolt: főtt, párolt, grillezett gyenge hús, borjú, marha, jól párolt vad, tyúk, pulyka, baromfi a bőre nélkül, sovány sonka, nyúl, borjúnyelv.
Kerülendő: sült, rántott, pirított, füstölt (sonkán kívül) vagy panírozott húsételek; zsíros húsok, például liba, kacsa, sertéshús, szarvas, füstölt szalonna, vese, kövér sonka, borjúmirigy; zsíros, füstölt vagy erősen fűszerezett kolbászáruk.

Halak

Javasolt: sovány halfajták, pl. tőkehal, pisztráng, csuka, lepényhal zsírszegényen elkészítve, főzve, párolva vagy felfújtnak.

Kerülendő: zsíros halfajták: ponty, angolna, szardínia, tonhal, szardella; zsíros, erős vagy savanyú halmarinád, halsaláta.

Tésztafélék

Javasolt: könnyű, zsírszegény tésztafélék, pl. kekszek, pudingok, felfújtak, kevert tészták, száraz keksz, rétes, krumplis tészta, búzadara.

Kerülendő: csokoládés, vajkrémes, tejszínhabos, leveles, dióval/mandulával/mákkal töltött, zsírban sült, zsíros (lángos, fánk), krumplis, friss élesztővel készült tészták, kelt tészták.

Köretek

Javasolt: krumpli, rizs, tésztafélék, nokedli, omlós zsemlemorzsa, dara, túrós gombóc, krumplis gombóc vagy nudli (ha nem zsírban sült).

Kerülendő: minden zsírban sült köret (krokett, sült krumpli stb.).