2024. április 25., csütörtök

Talpra állhat a zombori Hőtelep

Tavaly egész évben pénzügyi gondokkal küszködött a zombori Hőtelep (Energana), számláit zárolták az energiahordozók forgalmazói iránti adósságai miatt. Ebből kifolyólag nem végezhették el a tervezett és szükséges beruházási karbantartást, kivéve a törvénnyel előírt nagyjavításokat, illetve azokat a meghibásodásokat, amelyek közvetlenül veszélyeztették a lakosság vagyonát. A kazánházak alkalmasak a hőenergia előállításra, a vezetékek ennek továbbítására, viszont néhány szakasz fölújításra szorul. Ehhez áprilisban írják ki a közbeszerzési eljárást, hogy a következő fűtési idény kezdete előtt befejezhessék a javításokat.

A Hőtelep a zárolt számlák föloldása érdekében bankhitelt vett föl, amit Vasa Krstevski igazgató szerint sikerül majd törleszteni. A Srbijagas szolgáltatótól ugyanis olcsóbban kapják az energiahordozót, mint korábban a Somborgas vállalattól. A fűtési idény során fölhasznált 3,5 millió köbméter gázon ez a különbség mintegy 30 millió dinárt tesz ki. Ebből a megtakarításból törlesztik a hitel idén esedékes két részletét, ami összesen 16,5 millió dinár. Az igazgató abban is bízik, hogy idén először a távfűtés variabilis költségeinek számlázásából képesek lesznek kifizetni a fűtési idényben elhasznált gáz költségeit. Ehhez az is szükséges, hogy stabil maradjon az amerikai dollár árfolyama.

A lakossági tartozások behajtása továbbra is problematikus, annál is inkább, mert Zomborban egyetlen hivatali végrehajtó sincs. Az Energana számos ingatlant jelzálog alá helyezett, de egyelőre nem kezdeményezi a kényszerbehajtást, mert a Hőtelep számára ez a költségesebb megoldás, ugyanakkor szem előtt tartják, hogy minél kisebb gondot okozzanak az adósoknak. Ehelyett inkább fölhívják azokat, akik hajlandóságot mutatnak tartozásuk törlesztésére, keressék föl a távhő-szolgáltatót, és állapodjanak meg a törlesztés módjáról. Ha ez nem megy, kénytelenek lesznek elárverezni az adósok ingatlanjait.

A kommunális közvállalatban csökkentették az irodai dolgozók jövedelmét, vagyis összehangolták más közvállalatok bérezésével, azok fizetését viszont meghagyták a korábbi szinten, akik a közvetlen termelésben és a vezeték karbantartásán dolgoznak.