2024. március 29., péntek

Jelentés a vizeinkről

Megkezdődött a Krivaja iszaptalanítása

A téli hidegben nehezen szánja rá az ember magát, hogy kisétáljon a tópartra, ám a természetben ebben az évszakban is nyüzsgő élet folyik. A topolyai DTD-Krivaja Vízgazdálkodási Vállalat négy tó felügyeletét végzi.

Hattyúk a jégen (Benedek Miklós felvétele)

Hattyúk a jégen (Benedek Miklós felvétele)

Hallgató Imre igazgatótól megtudtuk, hogy a tavak vízszintje magas, a Szvetityevói-tó kivételével mindenhol (a Zobnaticai-, a Pannóniai- és a Krivajai-tavon is) elérte a maximális értékeket. Mindez az ősz folyamán, októberben és novemberben hullott nagy mennyiségű csapadéknak köszönhető. Ez azt eredményezi, hogy a tavakba befolyó víz távozik is, így a Krivaja-patak felső folyásán keletkező vízmennyiség az alsó folyáson is megjelenik, és ezért szokatlanul megemelkedik a patak vízszintje Bajsától lefele. Ez természetes dolog, ha nem lennének a vízgyűjtő tavaink, akkor ez lenne az állandó szint. Ez különösebb gondot nem okoz, problémát csak a mélyebben fekvő parcellákon jelenthet Kishegyes és Bácsfeketehegy határában. A magas vízszint így januárban nem mondható abnormális jelenségnek. A hideg idő előidézi, hogy időnként megjelennek kisebb jégfelületek a tó felszínén. Összefüggő jégről még az idén nem beszélhetünk, és a meglévő jég még semmiféle rekreációra nem alkalmas, és rámenni is szinte lehetetlen. Utóbbihoz legalább 12–15 centiméter vastag jégrétegre lenne szükség, ami csak huzamosabb ideig tartó nagy fagyok, amikor a nappali hőmérséklet is -5 Celsius-fok alatt marad, után alakulhat ki. Hallgató azt is elmondta, hogy a nagy vízmennyiségnek köszönhetően az összefüggő jégfelület megléte sem okozhat gondot a halállományban.

A munka után megpihenő gép (Benedek Miklós felvétele)

A munka után megpihenő gép (Benedek Miklós felvétele)

Ide kívánkozik a hír, miszerint e hó 19-én egy kis szakaszon, a topolyai Hős Pinki utcában megkezdődött a Krivaja patak medrének tisztítása. A munkálatok fontosságát senki sem vonta kétségbe, ám a folyamatosan felmerülő újabb és újabb gondok hátráltatták azokat. A jelenlegi munkálatokat a helyi önkormányzat és a Tartományi Mezőgazdasági, Víz és Erdőgazdálkodási Titkárság támogatja, míg a kivitelező a DTD-Krivaja. Az üggyel kapcsolatban Kislinder Gábor, Topolya polgármestere elmondta, hogy a közeljövőben a Krivajai utcától kezdődően a Nikola Tesla Általános Iskoláig tartó szakasz iszaptalanítását is el fogják végezni, és a tervek között szerepel az Október 18-a utca és a benzinkút közötti rész tisztítása is a tartomány, az önkormányzat és a helyi közösség pénzeszközeiből. Kislinder arról is beszélt, hogy a Krivaja patak bajsai szakaszának tisztítására, ahol a legnagyobbak a gondok, külön szeretnének pályázni, valamint azt is elmondta, hogy reményeik szerint a szennyvíztisztító rendszer kiépítésének folyamatát is el tudják indítani.

Befejezésül el kell mondanunk, hogy az Arcus Környezetvédő Egyesület tagjai az idén is részt vesznek a Nemzetközi Vízimadár-szinkron elnevezésű kezdeményezésben, amely a vízimadarak egyedszámának feltérképezését jelenti. Ottjártunkkor éppen egy 277 példányból álló szárcsasereg megfigyelése zajlott, valamint azt is láthattuk, ahogy egy hattyúpár jeget tör, míg a tó egy másik szakaszán lelkes fiatalok és idősek etették a jégen csúszkáló hattyúkat. A közmunkások szemetet szedtek a parton, így már minden alkalmas egy frissítő téli sétára, ha esetleg ráunnánk arra, hogy a közösségi oldalakon vitassuk meg vizeink helyzetét.