2024. március 29., péntek

Kishegyesen az év elején

Január a visszatekintés és a tervek megfogalmazásának időszaka. A kishegyesi helyi közösség tevékeny évet zárt, s az idei évet is szeretné hasonlóan folytatni. A választások valószínűleg hoznak némi fennakadást e téren, de Szűgyi István, a kishegyesi helyi közösség tanácsának elnöke ennek ellenére bizakodó. A tavalyi év kapcsán Szűgyi elsősorban olyan tevékenységeket emelt ki, amelyek nemcsak a 2015-ös, a hanem a korábbi éveket is jellemezték.

Fotó: Lakatos János

Fotó: Lakatos János

– Mindenképp megemlíteném a tavaszi fásítási akciót, ami évek óta bevált szokás. Ez az akciónk nagyon népszerű a polgárok körében, épp ezért az idei évben is sort fogunk keríteni rá. Ez természetesen pénzfüggő, de ha csak 2-3 száz facsemetét tudunk venni, akkor is megtartjuk. Tavaly és a korábbi években is szemétszedési akciókat szerveztünk az általános iskolás gyerekekkel közösen, amihez többször is csatlakozott a Nők Kishegyesi Fóruma. Ez egy olyan hasznos kezdeményezés, amit 2016-os évben is szeretnénk folytatni – mondta el a tanácselnök, majd arról is szólt, hogy a folyamatos akciók mellett sikerült néhány nagyobb beruházást is megvalósítani tavaly.

– Sikerült felújítanunk a Sziváci út vízhálózatát, valamint új utcanévtáblák lettek kihelyezve elég sok utcában. Ugyancsak nagyobb lélegzetvételű projektumunk volt a piactér téglaburkolatának felújítása, valamint a színházterem hang- és fénytechnikájának felújítása. A legnagyobb beruházás, aminek a pénzelésében a helyi közösség is részt vett, a B4-es kút beüzemelése volt a Híd utcában – nyilatkozta Szűgyi.

A helyi közösségnek az idei év vonatkozásában is komoly tervei vannak.

– Már a tavalyi év végén hozzáfogtunk a járdák rendbeszedéséhez, mivel egy részük elöregedett. Tavaly a Topolyai úton csináltunk meg egy nagyobb részt, s vízelvezető árkot is ástunk mellé. A Fő utcán is vannak kritikus gócpontok, ahol besüllyedt vagy felemelkedett a járda. Tavaly több árkot kitisztítottunk vagy újra ástunk, ezt a munkát az idén is folytatni fogjuk. Szerettük volna az ősszel megkezdeni a színház előtti tér felújítását, de technikai okok miatt ez elmaradt. Mihelyt az idő engedi, hozzáfogunk ehhez a felújításhoz, mert most már minden engedély és dokumentáció a rendelkezésünkre áll. Meg kell említeni, hogy a tavalyi évben a Telekrendezési és Útügyi Közvállalattal közösen zúzott kővel töltöttünk fel földes utcákat. Több ilyen zúzott köves utcában is megjelentek a kátyúk, ezért amint az idő engedi, nekifogunk a kátyúzásnak. Az idei évben is foglalkozni fogunk a piactérrel: a hangsúlyt a piaci asztalok állagának javítására fogjuk fordítani. 2013-ban egy nagyszabású gallyazási akciót tartottunk a villanyszolgáltatóval közösen. Azóta a gallyak visszanőttek a villanyvezetékek közé, ezért idén is szervezünk gallyazási akciót – számolt be Szűgyi, majd végezetül fontosnak tartotta megemlíteni, hogy idén április táján választások lesznek az egész országban. Ez a helyi közösséget abban érinti, hogy a választásokat megelőző és követő időszakban likviditási nehézségekre lehet számítani.

– A választások előtt és után bizonyos dolgok nem működnek az önkormányzat, a tartomány és az állam irányába. Ebben az időszakban lesznek bizonyos csúszások és kiesések, mert nem valószínű, hogy olyan pályázatok jelennek meg, amire a helyi közösség pályázni tudna. A választások, indirekt módon, minden alkalommal visszavetik a munkát némileg. Ennek ellenére a helyi közösség tanácsa és munkásai igyekeznek maximálisan elvégezni a munkát – fogalmazott a tanácselnök.