2024. március 29., péntek

Ma este három ősbemutató az Újvidéki Színházban

Ladik Katalin húzta ki a drámaíró verseny idei témáját

Az Újvidéki Színház igazgatói irodájában tegnap reggel kilenckor gyűlt össze a három meghívott drámaírójelölt: Ladik Katalin, Bozsik Péter és Gobby Fehér Gyula, hogy hagyományosan egy fekete kellékkalapból húzzák ki az aznapi Magyar Szó címei közül az idei, XV. Vajdasági Magyar Drámaíró Verseny szövegeinek címét. Ladik Katalin kezébe (mert a húzást tradicionálisan női kézre bízzák) az Ébredés Wrocławban cikkcím akadt. A szerzők ezután egész nap írták szövegeiket.

A rendezők (Sorin Militaru Romániából, Gemza Péter Magyarországról és a hazai Radoslav Milenković 20-án este 19 órakor találkoztak a szerzőkkel, amikor is három kalapból kihúzzák a szövegeket, a színészcsoportokat, amelyekkel dolgozni fognak, valamint a teret, amelyben előadásukat elkészíthetik. Ezután azonnal munkához is látnak: huszonnégy órájuk van megálmodni, mit is jelent az Ébredés Wrocławban.

Az előadások bemutatójának időpontja a következő nap estéje: 21-én, csütörtökön 19 óra, amikor is a kihúzott címből kiindulva három ősbemutatót tekinthet meg a nagyérdemű, az Újvidéki Színház, a szabadkai Népszínház Magyar Társulata, a Zentai Magyar Kamaraszínház, a szabadkai Gyermekszínház művészeinek és az Újvidéki Művészeti Akadémia diákjainak közreműködésével.

A drámaíró verseny csak első állomása az Újvidéki Színház ünnepi hetének, amelynek során a teátrum vendégül lát két nagyszerű vizsgaelőadást (A bohóc címűt Virág György, valamint a Gyilkos etűdök címűt László Judit és Dévai Zoltán előadásában), a szabadkai Népszínházból a rendkívül népszerű Picasso kalandjait, a Kosztolányi Dezső Színházból a két Pataki-gyűrű-jelölést is hozó Liliomot, valamint a soproni Petőfi Színház költői Őszi szonátáját.

Amint arról lapunkból is értesülhettek az olvasók, a jubileumi tizenötödik drámaíró verseny tavaly szeptemberben anyagiak szűkében meghiúsult, és az Újvidéki Színház negyvenkettedik születésnapi ünnepségének és a Magyar Kultúra Napja programsorozatnak kereteibe tolódott át. A városi támogatás megcsappanása miatt a rendezvény nem jöhetett volna létre a Magyar Nemzeti Tanács hathatós támogatása és segítsége nélkül.