2024. április 19., péntek
IRAK

Lerombolták a legősibb keresztény monostort

Az Iszlám Állam (IÁ) földig rombolta az iraki Moszul közelében található legrégebbi, időszámításunk szerint 595 körül alapított Szent Illés monostort. A DigitalGlobe nagyfelbontású műholdas felvételei alapján vált bizonyossá, hogy az IÁ – amely 2014 júniusában foglalta el a második legnagyobb iraki várost, a Bagdadtól 350 kilométerre északra lévő Moszult – emberei lerombolták a város mellett egy dombon, 2700 négyzetméteren elterülő, erődszerű monostort.

Stephen Wood műholdkép elemző szakember, az Allsource Analysis cég vezetője 2014 augusztusa és szeptembere közé teszi a barbár tett véghezvitelét.

A monostort Mar Elia asszír szerzetes alapította, és a nevét is róla kapta (nem tévesztendő össze az időszámításunk előtti IX. században élt Illés prófétával). A monostort a XVII. században renoválták, de Tahmaz Nadir perzsa tábornok 1743-ban leromboltatta, és az ott élő 150 szerzetest megölette, mert nem voltak hajlandók áttérni az iszlám hitre. Az épület néhány helyiségét a XX. század elején részlegesen helyreállították. A félig romos épület sok évszázadon át keresztény zarándokhely volt. Az iraki háború után az országot megszálló amerikai erők őrizték, a katonák látogatni kezdték, és valamennyire gondozták. A helyet kerítéssel körbevették, és tábori lelkészek szervezett látogatásokon mutatták be a katonáknak. Az épületnek 26 különálló helyisége volt, köztük egy szentély és egy kápolna.

Az IÁ iraki és szíriai hódításainak kezdete óta több mint száz vallási, történelmi és kulturális jelentőségű helyet fosztott ki, illetve rombolt le, köztük templomokat, sírokat, múzeumokat, könyvtárakat, de mecseteket is. A főbb városok, ahol a dzsihadisták pusztítottak: Ninive, Moszul, Hatra, Palmüra. Az épületekben talált könyveket, műtárgyakat megsemmisítették, illetve az utóbbiakból sokat értékesítettek a feketepiacon. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) rendre elítélte ezeket a tetteket.