2024. március 28., csütörtök
NÉMETORSZÁG

Németországban is elvehetik a menedékkérők pénzét és vagyontárgyait

Nemcsak Dániában és Svájcban használhatják fel a hatóságok a menedékkérők pénzét és vagyontárgyait az ellátásuk finanszírozására, hanem Németországban is. A német jogszabályok szerint a menedékkérőknek először fel kell élniük jövedelmüket és vagyonukat, és csak akkor igényelhetnek segítséget, ha már mindenük elfogyott - idézte csütörtöki összeállításában a Bild című lap a kormány bevándorlási, menekültügyi és társadalmi integrációért felelős államminiszterét.

Aydan Özoguz elmondta, hogy a menedékkérőknek Németországban "alapvetően" mindenüket fel kell élniük, még a "családi ezüstöt" is, és a megcsontosodott előítéletekkel szemben egyáltalán nincs jobb dolguk, mint a szociális segélyen élőknek.

A Bild beszámolója alapján két tartományban, Bajorországban és Baden-Württembergben érvényesítik ezt a szövetségi szintű szabályt. Bajorországban Joachim Herrmann tartományi belügyminiszter tájékoztatása alapján a hatóságok 750 eurós értékhatár felett minden készpénzt és értéktárgyat elvehetnek a menedékkérőktől. A tárcavezető hozzátette, hogy a szövetségi előírásokon alapuló bajor gyakorlat  "lényegében megfelel" a Svájcban alkalmazott megoldásnak.

Baden-Württembergben 350 euró az értékhatár, és tavaly decemberben a rendőrök fejenként "négy számjegyű", azaz ezer eurós nagyságrendben vettek el készpénzt és értéktárgyakat a menedékkérőktől - írta a Bild. A lap arra nem tért ki, hogy a többi 14 tartományban milyen eljárást alkalmaznak. A menedékkérők tartományok közötti elosztását szabályozó rendszer szerint Bajorország a menedékkérők 16 százalékát, Baden-Württemberg 13 százalékát köteles elhelyezni. Ennek alapján a németországi menedékkérők legkevesebb 29 százalékánál vonják be az "önrészt" a menekültügyi ellátás finanszírozásába.