2024. március 29., péntek

Ausztria felső határt szabott a menedékkérőknek

Bécs 2016-ban legfeljebb 37 500 bevándorlót hajlandó befogadni – A nyugat-balkáni országok is korlátozó intézkedéseket vezetnek be

Ausztria korlátozza a menedékkérők létszámát, idén legfeljebb 37 500 embert hajlandó befogadni – jelentette be az osztrák vezetés szerdán.

A kormány és az osztrák tartományi vezetők bécsi tanácskozásán hozott döntés szerint az országba beengedendő menedékkérők száma 2019-ig összesen mintegy 130 ezer lehet. Ez a szám Ausztria lakosságának másfél százaléka. 2015-ben összesen 90 ezer menedékkérelmet nyújtottak be Ausztriában.

A spielfeldi határátkelő az osztrák–szlovén határon (Fotó: MTI)

A spielfeldi határátkelő az osztrák–szlovén határon (Fotó: MTI)

 AUSZTRIA „MEGTELT”

A kormány célja elérni, hogy Ausztria a továbbiakban ne legyen vonzó ország a menekültek számára. Emiatt dönthetnek a határozott időre szóló menekültstátusról és várhatóan szigorítják majd a családegyesítés feltételeit. Minderről a belügyminisztérium a jövő héten határozhat, továbbá kibővíthetik a biztonságos országok listáját is. Médiainformációk szerint várhatóan felgyorsítják a biztonságos országokból érkezők menedékkérelmének elbírálását is. A tervek szerint a menekülteknek járó szociális támogatást pénz helyett természetbeni juttatások formájában fedezik majd.

Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter egyértelművé tette, hogy Ausztria idén valóban „megáll” a 37 500 menedékkérő befogadásánál. A menedékkérők létszámának felső határát hamar elérhetik – mondta a belügyminiszter, aki arra számít, hogy ez még a nyár előtt bekövetkezhet.

A kormányülés után arról nem közöltek részleteket, hogy mi történik, ha túllépik a meghatározott menekültszámot. Werner Faymann kancellár szerint szükségmegoldásról és olyan „B-tervről” van szó, amely jel az unió számára, hogy Ausztria nem tud korlátlanul befogadni menekülteket. Faymann bejelentette azt is, hogy megerősítik a határok védelmét.

SZERBIA IS SZIGORÍT

Szerbia szerdától csak azokat az illegális bevándorlókat engedi tovább, akik Ausztriában vagy Németországban kérnek menedéket – jelentette be Aleksandar Vulin szociális-ügyi miniszter.

„Mától az osztrák kormány döntése alapján, amelyet a szlovén és a horvát kormányon keresztül juttattak el hozzánk, a migránsok nem folytathatják útjukat, ha nem jelezték, hogy Ausztriában vagy Németországban szeretnének menedéket kérni” – mondta a tárcavezető. Azok, akik máshová szeretnének jutni, vagy máshol kérnének menedéket, szerdától sem Horvátországon, sem Szlovénián nem haladhatnak át, ezért a szerb kormánynak is hasonló intézkedést kellett hoznia – tette hozzá.

A macedón rendőrség szintén szerdán közölte, hogy ezentúl csak azokat engedi be az országba, akik a regisztrációs papírjaikon feltüntették, hogy melyik európai országba akarnak utazni.