2024. április 23., kedd

A társadalmi konszenzus csak álom

A rendkívüli köztársasági választások nem eredményeznek lényegbeli változásokat, értékelik az elemzők

A szerb kormányon belül is megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy milyen következményei lehetnek a köztársasági parlamenti választások előrehozatalának. Aleksandar Vučić miniszterelnök azt mondja, hogy a kormány a választási kampány ellenére is ugyanúgy fog működni, mint bármikor máskor, Dušan Vujović pénzügyminiszter azonban a napokban aggodalmának adott hangot, hogy a rendkívüli választások elterelik a figyelmet a reformokról.

A lapunknak nyilatkozó Milan Ćulibrk elemző inkább a pénzügyminiszterrel ért egyet. Mint azt kifejtette, mondjon bárki bármit is, a köztársasági választások előrehozatala biztosan kedvezőtlenül befolyásolja a reformokat, hiszen a kampányban egyetlen tisztségviselő sem erre a munkára összpontosít majd. Értékelése szerint ez azoknak az állami vállalatoknak a tekintetében lehet a leghátrányosabb, amelyek átszervezését május 31-ig kellene befejezni. Ćulibrk azt is megjegyezte, a lényegbeli, mélyreható reformok tekintetében soha nem alakul ki konszenzus.

Đorđe Vukadinović elemző szerint a választási kampány mocskos és gyomorforgató lesz. Hiszi, hogy ebben a tekintetben egyik fél sem lesz sokkal jobb a másiknál. Azt sem tartja kizártnak, hogy gyakoriak lesznek az erőszakos kilengések, a különböző pártaktivisták közötti leszámolások. Hiába próbálja a hatalmi SZHP és annak elnöke bizonyítani, hogy egyedül a rendkívüli választásokkal lehet megoldani bizonyos lényegbeli kérdéseket, ez egyszerűen nem így van, sőt, a választások előrehozatala csak megsokszorozza majd a társadalom problémáit, emelte ki Vukadinović.

A LEGVALÓSÁGOSABB VALÓSÁGSHOW

A rendkívüli választások indokolatlanok, nincsen rájuk semmi szükség – sehol az országban nincsenek tömeges tüntetések, a köztársasági parlament stabil –, és hiába próbálja a hatalmi SZHP és annak elnöke bizonyítani, hogy egyedül így lehet megoldani bizonyos lényegbeli kérdéseket, ez egyszerűen nem így van, értékelte lapunknak nyilatkozva Đorđe Vukadinović elemző, hozzátéve: a választások előrehozatala csak megsokszorozza majd a társadalmi problémák számát. A rendkívüli választások miatt a mostani állapotokhoz képest az elkövetkezendő időszakban tovább növekedhet a politikai színtér és a társadalom megosztottsága.

– Hogy akkor miért írják ki mégis a rendkívüli választásokat? A dolog hátterében a választási matematika áll, mivel az SZHP vezetősége tudja, hogy a köztársasághoz képest a tartományban és bizonyos helyi önkormányzatokban rosszul állnak. Úgy mérték fel, hogy ha egyszerre tartják meg mindhárom szinten a választásokat, akkor jobb eredményt érhetnek el Vajdaságban és helyi szinten. Az is szerepet játszhatott a döntés meghozatalában, hogy az átlagos szerbiai ember kedveli a valóságshow-kat és egy választási kampány a lehető legvalóságosabb valóságshow. Hadd szórakozzon a nép! – magyarázta Vukadinović.

Az elemző értékelése szerint a kampány mocskos és gyomorforgató lesz. Hiszi, hogy ebben a tekintetben egyik fél sem lesz sokkal jobb a másiknál. Azt sem tartja kizártnak, hogy gyakoriak lesznek az erőszakos kilengések, a különböző pártaktivisták közötti leszámolások. Elég csak megnézni, hogy mi történt a napokban Fehértemplomban, az ottani események hűen tükrözik, hogy milyen a hangulat, és milyen eszközökkel élnek napjainkban egyes politikusok, jegyezte meg Vukadinović.

A Demokrata Párt és más, köztársasági szinten ellenzékből politizáló, demokratikus irányultságú pártok lehetséges összefogását megfelelő lépésnek tartja, mivel a pártok így jobb eredményt érhetnek el, mint egyedül. Együtt feltehetőleg azokat sikerül majd megszólítaniuk, akik az előző választásokon távol maradtak az urnáktól, értékelte Vukadinović, mondván, hogy elsősorban a DP valamikori szavazóira utal. Azt viszont nem hiszi, hogy a demokratikus ellenzék egyesülése komolyabban veszélyeztetheti az SZHP-t, mégis jónak tartja az összefogást. Ami az urnáktól való távol maradást illeti, Vukadinović szerint ezúttal kevesebben fognak tartózkodni a szavazástól.

ELTERELŐDIK A FIGYELEM A REFORMOKRÓL

Mondjon bárki bármit is, a köztársasági választások előrehozatala biztosan kedvezőtlenül fogja befolyásolni a reformokat, hiszen a kampány ideje alatt egyetlen tisztségviselő sem erre a munkára összpontosít majd, véli Milan Ćulibrk elemző, a NIN hetilap fő- és felelős szerkesztője. Lapunknak nyilatkozva kiemelte: ez azoknak az állami vállalatoknak a tekintetében lehet a leghátrányosabb, amelyek átszervezését május 31-ig kellene befejezni. A választások miatt az illetékesek feltehetőleg majd csak valamikor május második felétől kezdenek el erre a feladatra összpontosítani, mondta, hangsúlyozván, hogy a vállalatok átszervezésével nemcsak azért nem foglalkoznak addig, mert nem lesz idejük, hanem azért sem, mert ez a folyamat a tömeges elbocsátásokhoz hasonló népszerűtlen intézkedések megtételét is magában foglalná.

Mikor Aleksandar Vučić bejelentette, eldöntötte, hogy az idén köztársasági választásokra is szükség van, elhatározását egyebek mellett azzal indokolta, hogy a választásoknak köszönhetően széles konszenzus alakul ki, amelynek mentén végre lehet hajtani a lényegbeli reformokat. Ćulibrk szerint soha nem alakul ki konszenzus a lényegbeli, mélyreható reformok tekintetében. Mint azt megjegyezte, a Szerb Haladó Párton belül is megoszlanak a vélemények ezzel a kérdéssel kapcsolatban. A strukturális reformok tekintetében sokkal nagyobb a megosztottság a vezető párton belül, mint például az SZHP és az ellenzéki pártok között, nyomatékosította Ćulibrk.

– Az SZHP jelentős többséggel rendelkezik a köztársasági parlamentben, bármit elfogadtathatnak, amit csak akarnak. Nem tudom, valóban elhiszik-e, hogy a rendkívüli választásokat követően majd mély „szerelem” alakul ki az SZHP és az ellenzéki pártok között. Ez soha nem következik be. Egyébként egyáltalán nem lepett meg a bejelentés, hogy kiírják a rendkívüli választásokat. Az utóbbi tíz hónapban végig meg voltam győződve ennek a lépésnek a megtételéről. Az SZHP újabb négy év mandátumot kíván szerezni, csupán erről van szó – fogalmazott Ćulibrk.

Az elemző már csak azért is jó ötletnek tartja, hogy a DP és a hasonló irányultságú pártok megpróbálnak közösen indulni a választásokon, mert önállóan többségük feltehetőleg nem lépné át a választási küszöböt, ez pedig csakis az SZHP malmára hajtaná a vizet. Azok a szavazatok elvesznének, jegyezte meg.

Ćulibrk szerint a rendkívüli választások kimenetele nem kétséges, nem érdemes azt hinni, hogy majd megváltoznak az erőviszonyok. Az új összetételű kormány első embere ugyanaz lesz, mint aki most, a miniszterek többsége is ugyanaz marad, emelte ki, hozzátéve: ennek gazdasági ára is lesz. Tovább halogatják majd azokat a gazdasági reformokat, amelyeket a 2000. október 5-i rendszerváltás után megalakult kormányok egyikének sem volt bátorsága végrehajtani, szögezte le Ćulibrk, aki szerint érdekes, hogy bár Vučić kormányának volt bátorsága csökkenteni a béreket a közszférában, a legnagyobb állami vállalatok, valamint az átszervezés alatt álló vállalatok adósságának a halmozását már nem volt merszük megállítani. Nem sokat ér, ha a béreken és a nyugdíjakon az állam megspórol 400 millió eurót, amikor például a Srbijagas ennél sokkal nagyobb adósságot halmoz fel egy évben.