2024. április 25., csütörtök

Fejlesztési tervek a zentai kórházban

A célok között szerepel új onkológiai osztály kialakítása és CT-berendezés beszerzése

Új matracokkal és hűtőszekrényekkel, valamint új, korszerű reanimációs asztallal is gazdagodott az elmúlt hetek során a Zentai Közkórház, amelynek javára több szervezet és magánszemély is szervezett gyűjtést, aminek igen fontos hozadéka lehet mind az intézmény, mind a kórházban kezelt betegek számára. A nehéz gazdasági helyzet ellenére több fontos fejlesztést is terveznek, amelyek közül a legnagyobb projektumoknak egy új onkológiai osztály kialakítása, illetve egy CT-berendezés beszerzése tekinthetők.

– Ha figyelembe vesszük azt, hogy egyre kevesebb eszköz áll rendelkezésünkre a különféle fejlesztésekre, akkor még hatványozottabb jelentőségük van azoknak az adományoknak, amelyek időről időre érkeznek hozzánk, ráadásul ezek azt is bizonyítják, hogy sokan vannak, akik szeretnének hozzájárulni az intézményünk fejlesztéséhez, amiért hajlandók tenni, sőt olykor áldozatot is hozni – hangsúlyozta dr. Vasas Mihály, a Zentai Közkórház igazgatója. – A tavalyi év különösen gazdag volt adományokban, elég, ha csak a decemberi hónapra gondolunk, amikor először egy reanimációs asztalt kaptunk, ami kész csoda volt számunkra, hiszen tízezer euró értékű berendezésről van szó, amelyhez Utcai Róbert csantavéri plébános jóvoltából az István, a király c. rockopera bevételéből jutottunk hozzá. Ugyanakkor rendkívül fontos volt a VMSZ Ifjúsági Fórumának adománya is, amely három új hűtőszekrényt, illetve a szabadkai Caritas adománya is, amely tizennégy új matracot ölelt fel, hiszen mindkét adomány nagymértékben hozzájárult a jobb körülmények megteremtéséhez. Ezenkívül az adai Duga civil szervezet közreműködésével Németországból tizennyolc használt kórházi ágyat is kaptunk, matraccal együtt, ami szintén jelentős adomány volt az intézményünk számára – tette hozzá a kórház vezetője, aki elmondta, ahogyan az ország minden egészségügyi intézményében, úgy a zentai kórházban is nehézségeket okoz a káderhiány, annak ellenére is, hogy a szakemberek külföldre történő távozása egyelőre nem okoz problémát.

FÉL TUCAT KÖZSÉG KÓRHÁZA

– A szakemberek külföldre történő távozása egyelőre nem okozott különösebb nehézséget az intézményünk számára, ugyanis tavaly például egyetlen ilyen esettel sem kellett szembenéznünk. Három évvel ezelőtt volt egy kollégánk, aki távozott, azóta szerencsére nem. Remélem, hogy sikerül is megtartani a szakembereinket, hiszen nagyon sok fiatal szakorvosunk van, nagyon sok fiatal kollégánk van szakosításon, egészen pontosan tizennégy. Ezt tartom az egyik legnagyobb erőnek és legreménykeltőbb dolognak az intézmény jövőjét illetően. A létszámstop azonban minket is érint, ugyanis ennek következményeként azon szakemberek helyett, akik nyugállományba vonulnak, nem biztos, hogy tudunk újakat alkalmazni, ami nagymértékben nehezíti a munkánkat. Olykor úgy érzem, a kórház dolgozói szinte heroikus küzdelmet folytatnak azért, hogy minden beteget el tudjanak látni – fejtette ki dr. Vasas Mihály. Hozzáfűzte: a Zentai Közkórház vonzáskörzetéhez Ada község, Magyarkanizsa község egy része, Törökkanizsa község és Csóka község tartozik, valamint az Óbecse községbeli lakosok is választhatják a zentai kórházat, a tapasztalatok azt mutatják, hogy ez nem is jár túl sok adminisztrációval, éppen ezért onnan is egyre többen érkeznek az intézménybe, csakúgy mint a Topolya községhez tartozó településekről.

JÓTÉKONYSÁGI SEGÍTSÉGGEL

– Az elmúlt évben a legnagyobb kihívást a kórház alapvető fenntartásához szükséges források előteremtése jelentette számunkra, ugyanis sokszor szinte lehetetlennek éreztük, hogy mindenre jusson abból az összegből, ami a rendelkezésünkre áll. Nagyobb újításokat éppen ezért nem is sikerült végeznünk. Sikerült azonban felújítunk a sterilizációs részleget, amely hozzávetőlegesen tizenötmillió dináros beruházás volt, és ez azért jelentős, mert nagymértékben hozzájárul a betegeink biztonságának szavatolásához. Szerettünk volna egyéb fejlesztéseket is végezni, ám az ezekre vonatkozó pályázataink nem részesültek pozitív elbírálásban, éppen ezért abban bízunk, hogy a jövőben meg tudjuk majd valósítani ezeket az elképzeléseinket is. Az egyik ilyen a CT-berendezés beszerzése, amelyre már évek óta óriási szüksége lenne a kórháznak. A tavalyi jótékonysági kezdeményezések sikerességén felbátorodva megszületett egy olyan alapítvány létrehozásának az ötlete, amelynek elsődleges célja az lenne, hogy azok, akik szeretnének hozzájárulni ennek a berendezésnek a megvásárlásához, adományaik révén is megtehessék ezt, ugyanis ha az ehhez szükséges összegnek legalább egy része összejönne, akkor már minden bizonnyal könnyebb lenne a hiányzó részt is megszerezni – emelte ki dr. Vasas Mihály.

Az intézmény másik kiemelt terve az új onkológiai osztály kialakítására vonatkozik, amely a kórház területén kapna helyet. Mint mondta, nemrég a tervek is elkészültek, amelyek lehetővé teszik majd a projektum két fázisban történő megvalósítását:

– Az első fázisban egy 239 négyzetméter alapterületű korszerű rendelő készülne el, ahol megfelelő diagnosztikai eszközöket helyeznénk el, figyelembe véve a biztonságos betegellátás minden követelményét. A második fázisban pedig a fekvőbeteg-ellátó rész kerülne kialakításra, szintén a kor összes követelményének megfelelően, kétágyas, fürdőszobával rendelkező szobákkal – magyarázta az igazgató. Elmondta, a munkálatok első és második fázisának költségei az előzetes számítások szerint együttesen mintegy 35 millió dinárra rúgnának, amely összeg jelenleg ugyan még nem áll az intézmény rendelkezésére, ám abban bízik, hogy a különféle pályázati lehetőségek hatékony kiaknázása révén mielőbb sikerül előteremteniük az anyagi forrásokat is.