2024. április 24., szerda

Az internet veszélyeiről a fiataloknak

A Tijana Jurić Alapítvány Tijana klik elnevezésű előadássorozata magyarul is

A biztonságos internethasználatról beszélgetnek az általános iskolák felső tagozatos tanulóival a Tijana Jurić Alapítvány képviselői a Tijana klik oktatósorozat során. A biztonságról, a beállításokról, azokról az adatokról beszélnek, amiket nem ajánlatos megjeleníteniük az interneten, továbbá a szexuális visszaélésről, a ragadozókról, a kortársi erőszakról, ami jelentős probléma lett Szerbiában is.

Igyekszünk példákkal és tanácsokkal tájékoztatni őket arról, hogy óvatosnak kell lennünk, hogy ne bízzanak meg bárkiben, főleg ne idegenekben, akikkel az interneten kerülnek kapcsolatba, mert nem tudhatják mik a szándékaik, vagy hogy kik is ők valójában – magyarázta lapunknak Mihaela Nemet aktivista, előadó.

Az Alapítvány megalapítása óta ezeket a képzéseket az újvidéki Target Központtal, pontosabban Biljana Kikić Grujić kriminológussal együttműködve szervezték, aki a képzést gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt tartotta, és igyekezett rámutatni a felnőtteknél arra is, hogy jobban kell figyelniük a gyerekekre, követniük kell az érdeklődésüket és a viselkedésüket.

A felmérések szerint a gyerekek háromszor nagyobb veszélyben vannak a szobájukban a számítógép előtt, mint az utcán. A szülőknek is sokat kell azonban tanulniuk, mert gyakran nem tudják, mi minden rossz történhet, miközben a gyerekeik használják az internetet. A mai gyerekek gyorsabban alkalmazkodnak és képesek elsajátítani az új technológiákat, az internet a természetes környezetük, míg a szülők nehezebben fogadják el az újdonságokat. Tudniuk kell, hogy az eltiltás nem megoldás, de együtt kell megtanítanunk a gyerekeknek, hogyan kell azt biztonságosan használni. Tény, hogy a gyerekek nem veszik komolyan, hogy bárki közülük erőszak áldozata lehet, például a pedofília, a megfélemlítés vagy embercsempészet áldozata. Miután több tucat iskolában jártunk, bizonyossá vált számunkra, hogy a gyerekek többségének már az általános iskolában több mint 500 vagy 1000 ismerőse van a közösségi oldalakon, hogy elfogadnak mindenkit, gondolkodás nélkül, mert az ismerősök száma jelzi a népszerűségüket. A képzés során igyekszünk rámutatni arra, hogy ez miért nem jó és hogy mi a teendő, hogyan csökkentsék a kockázatot, hogy nagyobb biztonságban legyenek. Ebben a félévben magunk is előadói szerepben fogunk megjelenni, szerb és magyar nyelven is – mondta.

Az érdeklődő iskolák, tanárok a fondacija@tijana.rs e-mail címen vagy a Fondacija Tijana Jurić Facebook-oldalon jelentkezhetnek.