2024. április 25., csütörtök

Számítógép és tüzelő a három lánynak

Amint arról január elején beszámoltunk olvasóinknak, Egyházaskéren három iskolás lány, Rácz Szabó Ramóna, Izabella és Rita szülők nélkül maradt, anyjuk elhunyt, apjukat pedig súlyos szélütés érte. A szerény falusi hajlékukban egy szobát tudnak fűteni, a nap nagyobb részét itt töltik. Az egyedül maradt három lány legidősebb testvére, Klementina is Egyházaskéren él, és tőle telhető módon segíti húgait.

Horváth Noémi, Ramóna, Izabella és Rita, valamint Kormányos László és Marias Ileana Ella a számítógép átadása alkalmával (Gergely Árpád felvétele)

Horváth Noémi, Ramóna, Izabella és Rita, valamint Kormányos László és Marias Ileana Ella a számítógép átadása alkalmával (Gergely Árpád felvétele)

Az év végének közeledtével a VMSZ csókai irodája Kiss Laura irodavezető irányításával karácsonyra gyűjtést szervezett a szülők nélkül maradt egyházaskéri lányok megsegítésére, az összegyűlt adományokból egy mosógépet, élelmiszert és tisztálkodási kellékeket, tisztítószereket vásároltak a részükre. Amire még a lányoknak igazán nagy szüksége lenne, az a téli tüzelő.

Írásunk nyomán az elmúlt két hétben több fölajánlás, adomány érkezett a lányok részére. Adáról számítógépet, Zentáról tűzifát, ruhaneműt és egyebeket kaptak. A múlt hét végén Kormányos László, a VMSZ községi szervezetének elnöke és Horváth Noémi, a VMSZ Női Fórumának elnöke kereste föl a lányokat, élelmiszercsomagot és az adai Kaszás család adományát, egy számítógépet adtak át a lányoknak, az adai család ezenkívül hozzásegíti őket az internetkapcsolat bevezetéséhez a házukba. Amint az időjárás engedi, a csókai szolgáltató cég beköti az internetet.

Adáról korábban is kaptak egy kis komputert. Amint azt Marias Ileana Ella, a VMSZ helyi szervezetének elnöke elmondta, állandó kapcsolatban állnak a szülők nélkül maradt három lánnyal, hogy megkönnyítsék számunkra a mindennapokat. Jó lenne, ha tudnának még egy szobát fűteni, berendezni tanulószobának, mivel össze vannak zsúfolva egy kis szobába, ahol nincs elég hely. A támogatások részét képezi, hogy a község segítségével rendezni tudták a korábbi években felhalmozódott kommunális adósságokat.

A Magyar Szóban megjelent cikkre reagálva egy zentai baráti társaság kezdeményezésére is indult gyűjtés, amelyhez mások is csatlakoztak. Homolya Róbert, a csókai fatelep tulajdonosa felajánlotta, hogy ingyen eljuttatja a tűzifát a megadott helyre, sőt nejével úgy döntöttek, hogy ők is segítenek még több tűzrevalóval. Az említett zentai barátok és munkatársak ruhákat, takarókat is gyűjtöttek a lányok részére. Terveik szerint nem csak egyszeri segítségről van szó, lehetőségeikhez mérten a jövőben is szerveznek gyűjtéseket.