2024. április 23., kedd

Folyamatos a segítségnyújtás a kárpátaljai magyarságnak

A nemzetpolitikai államtitkárság kárpátaljai magyar közösségek megsegítésére indított adománygyűjtési akciójának keretében 280 millió forintnyi (mintegy 890 ezer eurónyi) adomány jutott el a rászorulókhoz – mondta Potápi Árpád János államtitkár kedden, tatabányai sajtótájékoztatóján.

Hozzátette, a tényleges támogatás összege ennél nagyobb lehetett, mert sok esetben a partnertelepülések, illetve civil szervezetek nyújtottak segítséget az ottani magyaroknak.

A Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára kiemelte, a támogatások eljuttatásában kiemelt szerepet játszott a kárpátaljai református egyház és szervezetei, valamint a Kárpát-medencében élő magyarság és a diaszpóra magyarsága is megmozdult annak érdekében, hogy segítsen a most legnehezebb sorban lévő magyar közösségnek.

Potápi Árpád János elmondta, a magyar kormány figyelemmel kíséri az ottani jelenségeket és folyamatos segítséget nyújtanak, hogy a kárpátaljai magyarság a szülőföldjén megmaradjon.

Szólt arról is, hogy ebben a tanévben nagy létszámban kezdtek magyarul tanulni a kárpátaljai gyerekek, az iskolákban a magyar lett a második legnépszerűbb idegen nyelv.