2024. március 28., csütörtök

Szemétügy Óbecsén

Decemberben vitatott körülmények között váltott igazgatót a Tiszamente Óbecse Kommunális Szolgáltató Kft. – Fejes Zoltán jobb szolgáltatást és törvényes működést ígér – Az Alisca Terra kiseb
(Fotó: Fehér Rózsa)

(Fotó: Fehér Rózsa)

Fejes Zoltán személyében december 25-e óta új igazgatója van a hulladékkezeléssel foglalkozó Tiszamente Óbecse Kommunális Szolgáltató Kft-nek. A vállalat első embere felől a többségi tulajdonos, az óbecsei önkormányzat döntött. Az eljárás jogszerűségét a kisebbségi tulajdonos, a szekszárdi székhelyű Alisca Terra Nonprofit Kft. vitatja, és a határozat érvénytelenítése érdekében perre vitte az ügyet.

Két önkormányzat, az óbecsei és a szekszárdi megállapodása volt 2008-ban az, hogy egy olyan közös vállalatot hoznak létre, amely attól kezdve az óbecsei Komunalac Közvállalat helyett végzi a hulladékgazdálkodást a község területén. Az új vállalkozáshoz az óbecsei önkormányzat a piacot, az Alisca Terra a szakértelmet és a pénzt kellett adja. A legutóbbi igazgatóváltás jogszerűségét a felek különbözőképpen értékelik, ennek egyik oka az, hogy három dokumentum – az állami revizor szerint némileg eltérő módon – szabályozza a Tiszamente működését. A kft. alapításáról szóló szerződés szerint az Alisca Terra nevezi ki a cég első igazgatóját, és őt illeti meg a továbbiakban is az igazgató jelölése, akit aztán a Tiszamente közgyűlése szavaz meg. Ezzel a szerződéssel egy időben egy húsz évre szóló szindikátusi szerződés is született, amely szerint a beruházó, azaz az Alisca Terra a Tiszamentének műszaki, gazdasági és pénzügyi tanácsokat nyújt. Ezek feltételeit az ugyancsak húsz évre kötött, a szindikátusi szerződés részének nyilvánított menedzsment-szerződés szabályozza – eszerint az Alisca Terrát a szolgáltatásaiért az éves nettó bevétel nyolc százaléka illeti meg. Ez 2014-ben például nagyjából 40 ezer euró volt.

A REVIZOR IS JELENTETT

A megalapítás óta eltelt években – a politikai erőviszonyoktól függően – időnként felerősödtek azok a hangok Óbecsén, amelyek vitatták a cégalapítás jogszerűségét és elégedetlenek voltak a vállalat működésével és a cégen belüli erőviszonyokkal. A politikusok azt is rendre sérelmezik, hogy a cég soha nem nyújtott be a községi képviselő-testületnek munkajelentést és éves tervet, a szerződésben rögzített negyedéves jelentések sem készültek el, így a nyilvánosság számára rejtély övezi a cég működését. Az önkormányzat 2010-ben egy csapatot is létrehozott ennek a kivizsgálására (munkájuk eredménye ismeretlen), valamint hatósági ellenőrzéseket eszközölt ki az esetleges szabálytalanságok felderítésére. Decemberben az Állami Revizori Intézet vizsgálódott a Tiszamentében, jelentése szerint a cégalapítás körülménye, a szerződés(ek) hatálya és a partner kiválasztása sem felel meg a szerbiai törvényeknek, ezzel a megállapítással azonban több óbecsei jogász sem ért egyet. A revizori jelentés emellett számos szabálytalanságot is felsorol a cég működésével – nyilvántartásaival, könyvelésével, közbeszerzéseivel – kapcsolatosan, ezeket 90 nap alatt kell korrigálnia immár az új igazgatónak. Fejes Zoltán szerint most ezen dolgoznak. Azt hangsúlyozza: amíg ő lesz a cég élén, minden törvényes lesz a Tiszamentében.

FEJES: A LAKOSSÁG IS JOBBAN JÁR

Működése alatt öt igazgató váltotta egymást a Tiszamentében: az elsőként kinevezett adai Király Lászlót egy év múlva Kővári Miklós szekszárdi nyugdíjas követte, egy évre rá átmenetileg az óbecsei Stefaniga Csaba vezette a céget, majd 2011 januárjától ismét Király László vette át a stafétabotot. Őt december 24-én, a magyar fél távollétében váltotta le a – talán nem véletlenül magyar munkaszüneti napra összehívott – közgyűlés.

Fejes nem csak a revizornak, de a lakossági elvárásoknak is igyekszik megfelelni, tervei szerint ezentúl ha egy állami ünnep munkanapra esik, akkor a szemetet nemcsak egy hét múlva, hanem már a következő szombaton elviszik, minden hulladékot elszállítanak, és ha igény lesz rá (például a nyári hónapokban), akár gyakrabban is begyűjtik a szemetet.

A 25 állandó alkalmazottat és öt szerződéses főt foglalkoztató cégnek jelenleg több mint 40 milliós követelése van a lakosság felé, és a megfizettetés mértéke csupán 50 százalékos. Ezeket a tartozásokat is be kell hajtani, de előtte minden adós lehetőséget kap az adósság átütemezésére.

– A géppark katasztrofális állapotban van, ez ellen nem tettek semmit, de a kinevezésem után hirtelen sürgős lett a magyar fél számára egy több mint 130 ezer eurós teherjármű beszerzése. Korábban kellett volna megvenni legalább két 50 ezer eurós járművet! Több mint hét százalékos áremelést is követelnek, de én ragaszkodom előtte egy átfogó elemzéshez: ha mindenki tisztességesen fizetné a szemétkihordási díjat és sikerülne spórolnunk a kiadásokon is, áremelés nélkül is nagyobb lehetne a bevételünk a mostaninál. Az is felháborító, hogy a foglalkoztatottak és a megbízott partnerek között jóformán csak a fizikai munkások óbecseiek: a könyvelő cég temerini, a munkavezető temerini, a jogi tanácsadó újvidéki. Az óbecseiek erre vajon miért alkalmatlanok? – teszi fel a kérdést Fejes.

Az ő állítása szerint miközben az Alisca Terra semmit nem fektetett a gépparkba, az önkormányzat 60 millió dinárt áldoz a Botra szeméttelep szanálására. Úgy véli, az sem világos, pontosan milyen szolgáltatásért illette a magyar felet 2014-ben több mint négymillió dinár, ráadásul a céges dokumentáció egy része nincs is Óbecsén.

– Nincs rendjén az sem, hogy a magyarul folytatott közgyűlési ülésen nincs szerb fordítás, hiszen jelenleg a közgyűlés elnöke és a jegyzőkönyv vezetője is szerb anyanyelvű, akik nem értenek magyarul. A partner viszonyulását a városhoz az is hűen tükrözi, hogy miközben nem vesz részt az önkéntes környezetvédelmi akciókban, szemrebbenés nélkül kiszámlázza az abban résztvevőknek a szemételhelyezési díjat – teszi hozzá.

AZ ALISCA TERRA PERRE MEGY

Az üggyel kapcsolatos kérdésünkre az Alisca Terra Nonprofit Kft. közleményben reagált, ebben az áll: 2008. április 18-án az óbecsei önkormányzattal társasági szerződés révén megalapították a Tiszamente-Óbecse Kommunális Szolgáltató Kft.-t, és Szindikátusi Megállapodásban rendezték egymás közti viszonyukat, határozták meg jogaikat és kötelezettségeiket. „Az elmúlt nyolc év alatt az Alisca Terra Nonprofit Kft. ennek megfelelően járt el és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Tiszamente-Óbecse Kft. a hulladékszállítás területén megfelelően működjön és a hulladékgyűjtéshez szükséges eszközök rendelkezésre álljanak. A Megállapodásokat megszegve Óbecse Község Önkormányzata törvénytelen módon új ügyvezetőt választott és a Cégügynökségen annak tudatában jegyeztette be, hogy eljárása törvénytelen és jogszabálysértő. Társaságunk a határozatokkal szemben azok érvénytelenítése érdekében pert indított az Újvidéki Bíróságon. A per elbírálásáig is arra törekszünk, hogy a Tiszamente-Óbecse Kommunális Szolgáltató Kft. a hulladék szállítását és ártalmatlanítását zavarmentesen végezhesse” – áll az Alisca Terra Nonprofit Kft. közleményében.

A szekszárdi hulladékkezelési közszolgáltató egyébként Magyarországon több mint 50 településen végzi ezt a szolgáltatást. Nem hivatalos értesülések szerint – az óbecsei önkormányzat számára nyilván vállalhatatlan – 400 ezer euróért hajlandó lenne lemondani üzletrészéről.