2024. április 25., csütörtök

Könnygázzal oszlatta fel a munkát követelő, randalírozó tömeget a rendőrség Tunéziában

Könnygázt vetett be a tunéziai rendőrség kedden az ország nyugati részén, Kaszeríne városában az eleinte munkát követelő, később randalírozó tüntető tömeg ellen, majd a kormányzat éjszakára kijárási tilalmat rendelt el a városban.
Az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítója szerint nagyjából ötszáz, a tunéziai belügy szerint mintegy ezer tiltakozó a helyi kormányzóság épülete előtt gyűlt össze, ahol azt kiabálták, hogy jogukban áll dolgozni. Egyesek köveket dobáltak, és az épület tetejére is felmásztak, ekkor látott neki a rendőrség a könnygázos oszlatásnak. A műveletben a helyi kormányzó tájékoztatása szerint tizennégy ember könnyebben megsebesült.
A belügyminisztérium nem sokkal később bejelentette: helyi idő szerint este hat és reggel öt között kijárási tilalmat rendel el a városban. A zavargások miatt a szokásosnál korábban bezártak a boltok, a helyi posta és az iskolák.
A hírügynökség tudósítója szerint stabil a helyzet a városban, a rendőrség és a hadsereg is jelen van, ám a tiltakozók égő gumiabroncsokkal torlaszolták el a település egyik főútvonalát.
Kaszeríne-ben szombat óta feszült a helyzet, amikor meghalt egy 28 éves munkanélküli, akit megrázott az áram, miután felmászott egy villanyoszlopra a kormányzói hivatalnál, hogy így tiltakozzon az ottani leépítések miatt. Halála miatt már vasárnap gumikat égettek tiltakozók, és több mint százan vonultak fel a fővárosban is a 28 éves férfi arcképével.
Kaszeríne az ország egyik legszegényebb városa, a 2011-es forradalmat követően többször volt a nyomor és a munkanélküliség miatt kezdődő, ám később erőszakba torkolló tömegmegmozdulások helyszíne.