2024. április 26., péntek

A dúsgazdagok még gazdagabbak, a szegények még szegényebbek lettek

A 62 multimilliomos akkora vagyont birtokol, mint a világ szegényebb fele együttesen

A világ 62 leggazdagabb embere mára akkora vagyonnal rendelkezik, mint a Föld lakosságának szegényebbik fele, mintegy 3,5 milliárd ember együttesen, miközben a szupergazdagok még gazdagabbak, a szegények pedig még szegényebbek lettek – állapította meg tegnap az Oxfam nemzetközi segélyszervezet.

A szerdán kezdődő davosi világgazdasági fórum elé időzített jelentés szerint a globális lakosság leggazdagabb 1 százalékának több vagyona van, mint a fennmaradó 99 százaléknak összesen. Mindez azt jelenti, hogy a jóléti szakadék gyorsabban mélyül, mint azt bárki feltételezte, s az 1 százalék egy évvel hamarabb utasította maga mögé a 99 százalékot, mint azt az Oxfam tavaly jósolta.

A leggazdagabb 62 ember vagyona 2010 óta 44 százalékkal gyarapodott, a világ szegényebbik felének a jövedelme viszont 41 százalékkal csökkent. A szupergazdagok közül 53 férfi, csaknem a felük az Egyesült Államokból való, 17 Európából, a többiek pedig olyan országokból, mint Kína, Brazília, Mexikó, Japán és Szaúd-Arábia.

„Nem engedhetjük meg, hogy továbbra is százmilliók éhezzenek, miközben azokat a forrásokat, amelyeket a megsegítésükre lehetne felhasználni, a csúcson lévők elszívják” – írta Winnie Byanima, az Oxfam igazgatója a jelentéshez fűzött nyilatkozatában. A kiváltságosok vagyonából mintegy 7,6 billió dollár offshore adóparadicsomokban pihen, holott ha megfizetnék az adót a vagyonuk által generált jövedelem után, évente 190 milliárd dollárral több állna a világ kormányainak rendelkezésére – idézi Gabriel Zucmannak, a kaliforniai egyetem adjunktusának becslését.

Az afrikai gazdagok offshore vagyona miatt évente kieső, mintegy 14 milliárd dollár adóbevétel elegendő lenne olyan egészségügyi beruházásokra, amelyekkel évente 4 millió gyermek életét lehetne megmenteni, s elegendő tanítót lehetne alkalmazni ahhoz, hogy minden afrikai gyermek iskolába járhasson.

Bár a mélyszegénységben élők száma 1990 és 2010 között a felére csökkent, a népesség legszegényebb 10 százalékának évi jövedelme kevesebb, mint 3 dollárral nőtt az elmúlt negyed évszázadban. Az OECD-adatok szerint a mélyszegénységben élők száma 650 millió fővel csökkent 1981 óta, annak ellenére, hogy a világ népessége azóta 2 milliárddal növekedett. E változás a döntő része ugyanakkor Kína fellendüléséből ered, ahol ez alatt idő alatt félmilliárd ember emelkedett ki a mélyszegénységből.