2024. március 29., péntek
ETIÓPIA

Egymilliárddal megváltható az éhhalál?

Pusztító klimatikus veszélyek leselkednek Etiópiára, amely máris súlyos éhínséggel küszködik. Afrika második legnépesebb országa rettenetes válságba sodródhat, ha nem kap külső segítséget.

A fenyegető katasztrófára nemrég az ENSZ több vezető tisztségviselője is felhívta a világ figyelmét. Közleményükben, amelyet Stephen O’Brien, a világszervezet egyik főtitkárhelyettese és António Guterres menekültügyi főbiztos is aláírt, arra figyelmeztetnek, hogy az országot a három évtizeddel ezelőttihez hasonló éhínséghullám fenyegeti.
Etiópiában az 1980-as évek derekán csaknem egymillió ember halt éhen az ország 40 millió lakosa közül. A világ sokáig tétlenül szemlélte a katasztrófát, ezért híres zenészek és mások igyekeztek ráébreszteni a politikai döntéshozókat arra, hogy ideje lenne tenni valamit. Jótékonysági akciókat szerveztek, amelyek bevételeit a rászorulók megsegítésére fordították.
A kelet-afrikai országot, ahol a népesség több mint 80 százaléka mezőgazdaságból él, ismét egy hatalmas éhínséghullám fenyegeti. A fokozatosan elhatalmasodó válság emberek tömegeit (főleg a gazdálkodókat) kényszerítheti szülőföldjük elhagyására, illetve arra, hogy elinduljanak élelmet, vizet és állataiknak új legelőket keresni.
A tavalyi súlyos aszály miatt már legalább tízmillióan szorulnak élelmiszersegélyre a jelenleg már 94 millió lakosú Etiópiában. A súlyos alultápláltságban szenvedő gyerekek száma hamarosan elérheti a félmilliót.
Az előrejelzések szerint az éhezők tábora akár néhány hónapon belül meg is duplázódhat, ami végzetes következményekkel fenyeget, ezért sürgős kezelést igényel. A kormány már megkongatta a vészharangot. A riasztás kiadása óta abban reménykedik, hogy idejében érkezik a nélkülözhetetlen külföldi segítség.
A nemzetközi szervezetek is akcióba lendültek, de egyelőre nem sok sikerrel jártak. A világ ugyanis más válságövezetekre figyel. Azokra, ahol háborúk, fegyveres konfliktusok dúlnak, és rekordszámú ember kényszerül(t) menekülésre. A segélyszállítmányokat és adományokat is inkább oda irányítják.
Az etióp helyzetet mintha nem tartanák annyira égetőnek. Pedig az országnak szintén nagy szüksége van a segítségre. A támogatók adtak már 200 millió dollárt, de az ENSZ szerint a tömeges éhhalál elkerüléséhez még legalább egymilliárd kellene.
Afrika keleti részén (és másutt is a kontinensen) gyakran szednek áldozatokat az éhínségek. A helyzet kialakulásáért azonban nem csak az aszály, vagy annak következtében tapasztalható élelmiszerdrágulás okolható.
A válság sújtotta vidékekre – amelyekből már Etiópia szomszédságában, Szomáliában is akad bőven – törzsi harcok, belháborúk vagy épp terrorszervezetek rémuralma miatt sokszor el sem lehet juttatni a segélyszállítmányokat. Ha mégis bekerül valami a veszélyes területekre, a rakományt a helyi bandák ellopják, jobb esetben csak megdézsmálják.