2024. április 24., szerda

Az Uber ellen tiltakoztak a budapesti taxisok

Előzetes bejelentés nélkül hétfőn reggel demonstrációba kezdtek a fővárosban a taxisok az Uber közösségi személyszállító szolgáltatás elleni tiltakozásul. Tarlós István főpolgármesterrel nem sikerült megállapodniuk. Délután a tiltakozók lezárták a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út egy szakaszát. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: a kormány szerdán megtárgyalja a taxisok ügyét.

(Fotó: MTI)

(Fotó: MTI)

A szervezők nevében Gelencsér Zsolt azzal indokolta az akciót, hogy küldöttségeik kérésével „nem foglalkoztak érdemben”. A szervezők azt közölték, hogy 140 taxis vesz részt a hétfő reggel óta tartó demonstráción.

Az Uber az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a hétfői taxisdemonstráció csak megerősíti, hogy szükség van egy olyan modern szabályozási keretre, amely figyelembe veszi az új technológiák jelenlétét és pozitív hatását.

Az Uber internetes fuvarmegosztó szolgáltatás a világ 68 országában, több mint 310 városban volt elérhető idén januárban, és nagy konkurenciát jelent a hagyományos taxisvállalkozásoknak szerte a világban. A szolgáltatás lényege, hogy a rendszeréhez csatlakozó (hivatásos vagy nem hivatásos) autósok és leendő utasaik okostelefonra letölthető alkalmazáson keresztül közvetlenül találhatnak egymásra, és a viteldíjat is a rendszeren keresztül rendezik.