2024. április 25., csütörtök

Ártalmasak lehetnek a választások

A pénzügyminiszter elismerte, a köztársasági választások előrehozatala megállíthatja a reformokat

Hiába próbálták az elmúlt néhány napban a szerb kormány képviselői közül többen is alátámasztani, hogy a köztársasági parlamenti választások előrehozatala semmilyen módon nem befolyásolja a megkezdett reformokat, Dušan Vujović pénzügyminiszter abbéli aggodalmának adott hangot, hogy ennek éppen az ellenkezője történhet.

A választások néhány hónap erejéig biztosan elterelik a figyelmet a reformokról, emelte ki a pénzügyi tárca vezetője, mondván: másrészről a választások esélyt jelentenek a társadalmi megosztottság felszámolására, ez pedig alapfeltétele az érdemi, mélyreható reformok megkezdésének.

Kori Udovički államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter egyetért kollégája meglátásával, hogy a rendkívüli választások kedvezőtlenül befolyásolhatják a reformokat és a kulcsfontosságú törvények meghozatalát. Ezek a jogszabályok a fizetésekről és a helyi önkormányzatok alkalmazottairól szóló törvények, valamint a közszférában alkalmazottak számát meghatározó törvény módosítása. Mint azt Udovički elmondta, ezeknek a törvényeknek a sürgősségi eljárásban való parlamenti elfogadását indítványozta a kormánynak.

A fizetésekről szóló törvénytől függ a Világbank 75 millió dolláros hitele. Ha a szóban forgó jogszabályt nem fogadja el a köztársasági parlament legkésőbb február első hetében, akkor nem lesz semmi a hitelből.