2024. április 25., csütörtök

Három és fél milliárd euró közös projektumokra

Kína a szerbiai közlekedési infrastruktúrába és az energetikába ruház be legtöbbet

Több mint 3,5 milliárd euróra tehető az az összeg, amelyet Kína és Szerbia beruház az elkövetkező időszakban a két ország közös projektumai révén – jelentette be tegnap Zorana Mihajlović építésügyi, közlekedési és infrastruktúraügyi miniszter Belgrádban a Szerbia az új selyemúton – Hogyan üzleteljünk sikeresen Kínával elnevezésű konferencián.

A NIN hetilap és a Szerbiai Gazdasági Kamara által szervezett konferencián a miniszter leszögezte, hogy Szerbia számára elsőbbséget élvez a Belgrád–Budapest vasútvonal kiépítése. Bejelentette, a következő hónapokban megbeszélik a kínai felekkel a Belgrád–Budapest vasútvonal kiépítésének a finanszírozási modelljét, hogy a munkálatok az év második felében elkezdődhessenek. Két év múlva a vonatok Belgrád és Újvidék között 30 perc, Belgrád és Budapest között pedig 2 óra 45 perc alatt teszik meg az utat.

A 11-es közlekedési folyosóval kapcsolatban Mihajlović bejelentette, hogy a Surčin–Obrenovac szakasz építése már márciusban elkezdődhet.

Beograd,18.01.2016. - Ministarka gradjjevinarstva, saobracaja i infrastrukture Zorana Mihajlovic govori na skupu "Srbija na novom putu svile - kako uspesno poslovati sa Kinom", danas u Privrednoj komori Srbije u Beogradu. Uz vest Bete. (BETAPHOTO/Ministar

Mihajlović kifejtette, hogy Szerbia immár 50 éve hagyományosan jó viszonyt ápol Kínával, kiváltképp az elmúlt hét évben, amióta stratégiai együttműködési viszonyt alakított ki a két ország. Kiemelte, hogy a két ország között jobbak a politikai, mint a gazdasági viszonyok, ezért ez utóbbit még tovább lehet fejleszteni. A miniszter elárulta, hogy Kína összesen 16 milliárd eurót szándékozik befektetni Közép- és Kelet-Európában.

Mintegy két hónapon belül feláll egy szerb–kínai vegyes bizottság, és megvitatja az új projekteket.
Sokat lehet tanulni Kínától, és a közeljövőben kiszélesítjük az együttműködést – mondta Mihajlović.

Jelenleg az egész világban kiszámíthatatlan folyamatok zajlanak, egyetlen pénzügyi intézet sem tudja megjósolni, milyen fordulat következik, és ezért az országok megerősítik az államközi kapcsolatokat. Hasonlóan cselekszik Szerbia is – húzta alá a miniszter.

Mihajlović elmondta, hogy Szerbia a selyemút déli leágazásánál helyezkedik el, és ezért arra törekszik, hogy jó viszonyt tartson fenn Kínával. Nem csupán Szerbia érdekében tesszük, hanem az egész régió érdekében – magyarázta a miniszter.