2024. április 24., szerda

Lila vizű tófürdő és új medencék

Fedett medence, paraszt-wellness és év eleji optimizmus

Jó hírekkel kezdődött az év a topolyaiak számára, a tervezett ütemben folyik a színházterem felújítása, az eddig jóváhagyott pénz mellé újabb 20 millió dinár érkezett – ezúttal a köztársasági költségvetésből – a városközpont rendezésére, elsősorban a lebontásra ítélt Vénusz helyén épülő fedett medence kiépítésére. Az elmúlt évek, évtizedek pangása után vannak akik – talán jogosan – kétkedéssel fogadják a jó híreket. Miért multifunkcionális a színházterem? Feltámad-e valaha hamvaiból a szerencsétlen sorsú, rövid életű Vénusz fürdő?

De miért is nem lehetne Topolyának ismét medencéje? Az elmúlt években két községbeli faluban is megvalósítottak hasonló, vagy még nagyobb beruházásokat. Először Pacsér mert nagyot álmodni, és immár két idényben várta a látogatókat a pacsériak tengere, a tófürdő, amelynek sós, sötét, meleg vize gyógyhatású, és második évre a vize lila színűre változott. Elsősorban ízületi, csont-, bőr- vagy légúti megbetegedésekre ajánlják, de enyhíti az izomhúzódások és érrendszeri megbetegedések tüneteit is, és az ásványi anyagoknak köszönhetően nyugtatóan hat a stresszes életet élő emberekre. A közép-bácskai kis falu apraja-nagyja oda jár nyaranta, a hetven-nyolcvan éves helybeli idős emberek is szívesen kipróbálják vizét, pihennek a partján, elfogyasztanak egy pohár sört és friss lángost a szépen kialakított objektumban. Annyi mosolygós embert nem láttam mostanában, mint mikor jómagam is kipróbáltam a különleges meleg vizet. A pacsériak büszkék a megépült gyógyfürdőre. Ha egyesek szerint nem is kínál európai színvonalú szolgáltatásokat, a helybeliek azt mondják, nekik a paraszt-wellness is megfelel, és egy álom megvalósulását jelenti számukra. Nemrégiben adtunk hírt róla, hogy a fedett rész kiépítéséhez is hozzáfogtak, és az egész éven át tartó nyitva tartás adhat majd újabb lendületet a falusi és a gyógyturizmus fejlődéséhez Pacséron.

Bácskossuthfalván tavaly szeptemberben adták át rendeltetésének az új medencét, fürödni már nem lehetett benne, de az utóbbi évek törekvéseinek köszönhetően az új idényben már egy gyermek- és egy feszített víztükrű nagymedencével csalogat a Reki. Immár két éve helyben lehet tekézni, mászófal is épült, és a faluvezetésnek konkrét tervei vannak a folytatást illetően.

Topolyán a tó szabadstrandja a jó idő beálltával közkedvelt hétvégi úti célja a kikapcsolódni vágyó családoknak, de többször írtunk már róla, hogy ma már semmi sem utal arra, hogy a városka egykor híres volt a fürdőkultúrájáról. Olimpiai medence, gyógyfürdő, szauna, edzőterem, tekepálya és étterem működött valamikor a Vénusz sportközpontban, mely hosszú-hosszú évek óta teljesen gazdátlan, Topolya egyik szégyenfoltja, a városvezetés megoldásra váró feladata. Évekkel ezelőtt olyan hírek keltek szárnyra, hogy szlovák, arab, ausztrál, orosz és szlovén befektető is érdeklődött, akik gyógyfürdőt, wellnessközpontot szerettek volna kiépíteni a helyén, de az eddigi próbálkozások sorra meghiúsultak. A műszaki felmérést követően kiderült, a medence beázik, a belső hálózatok tönkrementek, elhanyagolt az épület, a konstrukció süllyed – tehát olyan állapotban van, hogy le kell bontani. Topolya bő egy éve kinevezett új vezetőségének ígérete szerint is ez fog történni, a munkálatokra kiírták a pályázatot a tavalyi év során. A községi költségvetés már tavaly előirányzott 20 millió dinárt a valamikori szabadidőközpont épületének lebontására, de a közbeszerzésnél pályázó kivitelezők miatt ez többször is meghiúsult. Az összeg az idén is rendelkezésre áll, amihez társul az állami támogatás. Márciusban az önkormányzat újra kiírja a pályázatot a bontási munkálatokra, közben, mint azt a polgármester a napokban nyilatkozta, az új komplexum terveztetése is kezdetét veszi.

Évek óta nem tapasztalt építkezés, városközpont-rendezés valósulhat meg tehát Topolyán. Sokan fenntartásokkal fogadják az év eleji jó híreket, de adjunk esélyt az optimista kifejletnek is, nevezetesen, hogy egy-két éven belül télen is úszhat, fürdőzhet, aki akar itt, a község területén, és nem kell feltétlenül az országhatáron túl keresni a hétvégi kikapcsolódási lehetőségeket.