2024. április 25., csütörtök

Környezetünkért tizenhetedszer is

Vasárnap ismét, immár tizenhetedik alkalommal összegyűltek Topolyán az elégedetlenkedő polgárok, hogy felemeljék szavukat a környezetszennyezés ellen.

Kopasz, Uzelac és Pečurica a tegnapi megmozduláson (Benedek Miklós felvétele)

Kopasz, Uzelac és Pečurica a tegnapi megmozduláson (Benedek Miklós felvétele)

A megmozdulás Dragan Pečurica fő szervező bevezető szavaival kezdődött, aki először is megköszönte a jelenlévők támogatását, hisz ez azt bizonyítja, hogy nem egyszemélyes küzdelemről van szó, bár azt is kiemelte, hogy minden bizonnyal nem csupán a jelenlévők érzékelik a bűzt a városban. Hangsúlyozta, hogy az ország alkotmánya mindenki számára egészséges környezetet garantál, a polgárok eme joga mégis csorbul a környezetszennyező cégek és vezetőik felelőtlensége miatt. Arról is beszélt, hogy a tiltakozásokon eddig is betartották és a továbbiakban is be fogják tartani a törvényeket, ugyanakkor feltette a kérdést, ha a tüntetők képesek betartani a törvényeket, akkor a másik oldal képviselői miért nem. Kitért a Đuro Vavroš elleni perre is, amelyről azt mondta, hogy úgy tűnik, sablonszerű támadás folyik a környezetvédők ellen. Ezt követően a cservenkai Kopasz István szólalt fel, támogatásáról biztosítva a topolyaiakat, hisz a verbászi község – amely környezetvédelmi szempontból egy fekete pont volt Európában – polgáraként tudja, milyen az, amikor egy várost eláraszt az ipari eredetű bűz. Végül Dušan Uzelac szólt az egybegyűltekhez. Ő a községi vezetők felelősségére kérdezett rá, hisz a polgármester még a tavalyi évre megígérte a Krivaja patak medrének kitisztítását, ami azonban a mai napig nem történt meg. Ugyanakkor arra is kitért, hogy a topolyai egészségház környékén sem oldódott meg a víz elvezetése, és hogy a politikai érdekek mindent képesek felülírni. Uzelac ismertette a Pečurica ellen folyó, alapfokon már lezárult per bizonyos részleteit, amelyek arról tanúskodnak, hogy jól kitervelt módon perelték be az aktivistát.

A topolyai megmozdulás szervezői egy transzparenssel támogatták a Dva minuta tišine szervezet Stop petardama elnevezésű kampányát.

A tiltakozássorozat február tizenhetedikén folytatódik.