2024. április 25., csütörtök

A népművészet bűvkörében

Téli szünidei játszó-, kézműves- és néptánctábort tartottak Zentán

Összesen több mint nyolcvan óvodás és kisiskolás gyermek vett részt abban az elmúlt héten a zentai Művelődési Házban megtartott téli szünidei táborban, amelyet a népművészet iránt érdeklődő Zenta községbeli gyermekek számára szerveztek meg. A négy nap alatt népdalokat, népi gyermekjátékokat és néptáncot tanulhattak, valamint több kézműves- és képzőművészeti technikával is megismerkedhettek.

– Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az Ispiláng gyermeknéptánccsoport keretében az egész évben rendszeresen tartott táncpróbák mellett egyéb olyan lehetőségeket is biztosítsunk a gyermekek számára, ahol együtt lehetnek, és nemcsak a közös táncpróbáknak az élményét élhetik át, hanem egyéb olyan élményeket is, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a közösség alakulásához, fejlődéséhez – magyarázta Baji Endre néptáncoktató, az Ispiláng gyermeknéptánccsoport és a téli szünidei játszó-, kézműves- és néptánctábor vezetője.

– Azt szerettük volna, ha a tábor az Ispiláng gyermeknéptánccsoport tagjai mellett mindenki számára nyitott lenne, és nagy örömünkre szolgál, hogy a kívülállók közül is sokan érdeklődtek a programjaink iránt, hiszen úgy gondoljuk, hogy ezáltal a későbbiekben a csoport tagjainak száma is bővülhet majd. A tapasztalataink ugyanis azt mutatják, hogy nagyon sokan éppen az ilyen programok során kapnak kedvet ahhoz, hogy később komolyabban is elkezdjenek néptánccal vagy a népművészet egyéb ágaival foglalkozni – tette hozzá Baji Endre, aki elmondta, ezúttal is igyekeztek sokszínű és változatos programokkal várni az érdeklődőket, hogy valóban jól érezhessék magukat a téli szünidei táborban.

– A résztvevőket a néptáncoktatás, valamint a népdalok és a népi gyermekjátékok oktatása mellett különféle kézműves-foglalkozásokkal is vártuk, amelyek során Mezei Erzsébet vezetésével különféle technikákat próbálhattak ki, amit valamennyien nagyon élveztek. A népdalokat Mezei Kinga tanította nekik, a néptáncoktatást pedig Gnädig Kornélia és jómagam végeztük, csoportokra bontva, tehát külön-külön foglalkozva az óvodásokkal, valamint az alsós és a felsős általános iskolásokkal. A résztvevők esténként különféle előadásokat hallgathattak meg, hétfőn Cakó Eszter személyében mesemondó vendégünk volt, kedden a citerával ismerkedhettek meg, ugyanis Zentán nemrég alakult egy gyermek-citeracsoport, amelyeknek tagjai Juhász Gyula irányításával sajátítják el a citerázás alapjait. Ezúttal Hézső Zsolt is csatlakozott hozzájuk, aki mesélt a citeráról, valamint bemutatta azt is, hogyan kell játszani rajta. Szerdán Vrábel János hangszerkészítő, népzenész volt a vendégünk, aki különböző hangszereket mutatott be a gyermekeknek, a csütörtöki zárónapon pedig táncházat tartottunk, amelynek során Keszég Ákos, Szerda Balázs és Dvoracskó Szebasztián muzsikáltak a résztvevőknek – hangsúlyozta a fő szervező.

Az esti programokra nemcsak a tábor résztvevőit várták, hanem korosztálytól függetlenül mindenki mást is, hiszen a programok nemcsak a gyermekek, hanem a felnőttek számára is nyitottak voltak.

(Gergely Árpád felvétele)

(Gergely Árpád felvétele)

Mezei Erzsébet, a kézműves- és képzőművészeti foglalkozások vezetője a nyári táborhoz hasonlóan ezúttal is igyekezett olyan technikákat bemutatni a gyermekeknek, amelyek lehetőségek kínáltak számukra a képzeletük szárnyalására és a kreativitásuk kifejeződésére.

– A nyári táborban elsősorban olyan kézműves-foglalkozásokat tartottunk, amelyeket kinti körülmények között lehet végezni. Nemezelni tanultunk, aminek keretében a gyermekek kinemezelték az előkészített formákat, amelyekből azután egy nagy nemeztakarót készítettünk, valamint agyagoztunk is, aminek során a gyermekek izgalmasabbnál izgalmasabb formákat készítettek. A mostani táborra viszont olyan kézműves- és képzőművészeti technikákat választottam, amelyekhez benti körülmények alkalmasak, mint például a szövés, a fonás, a különböző csomózások és hasonlók, emellett természetesen rajzoltunk is, firkakollázsokat készítettünk, mégpedig azok alapján a népdalok alapján, amelyeket a délelőtti foglalkozások során elsajátítottak, és az elkészült rajzok azt bizonyítják, hogy a dalok nagyon megihlették a gyermekeket, akiknek valóban szárnyalhatott a képzeletük az alkotásaik elkészítése során. A munkákat a csütörtöki zárónapon a nagyközönség is megtekinthette, hiszen alkalmi kiállítást rendeztünk belőlük, amelynek keretében nemcsak a téli táborban, hanem a nyári táborban készült alkotásokat is a közönség elé tártuk – emelte ki Mezei Erzsébet. A grafikusművész nagyon fontosnak tartja, hogy már ilyen kis korban megkíséreljék felkelteni a gyermekek érdeklődését a népművészet, illetve általában a művészetek iránt. – Azáltal, hogy megmutatunk, felkínálunk nekik olyan dolgokat, amelyeket korábban nagy valószínűséggel nem ismertek, vagy ha igen, akkor csak igen kevesen, hozzájárulhatunk a látókörük bővítéséhez, ami a mai világban különösen nagy jelentőséggel bír. Arról nem is beszélve, hogy mindezek a foglalkozások nagymértékben hozzájárulnak a kreativitásuk fejlesztéséhez, illetve a közösségi szellem és a közösségi lét fontosságának felismeréséhez – tette hozzá Mezei Erzsébet, akivel mindebben Baji Endre is egyetértett, hiszen – mint mondta – tapasztalataik azt mutatják, hogy a gyermekek mindig nagyon nyitottak és érdeklődőek az ilyen rendezvények iránt.

– Külön öröm számunkra, hogy igen gyakran előfordul az is, hogy a táncosaink magukkal hozzák azokat a barátaikat is, akik korábban még soha nem foglalkoztak sem néptánccal, sem a népművészet egyéb ágaival, és ők is mindig nagyon élvezik az itt folyó munkát, olyannyira, hogy később sokan közülük csatlakoznak is a csoporthoz. A mostani tábor keretében szervezett foglalkozásokon minden alkalommal legalább hetven-nyolcvan gyermek gyűlt össze, akik a visszajelzések alapján kivétel nélkül jól érezték magukat együtt, ami rendkívül fontos, hiszen úgy vélem, mindennek hosszú távú pozitív hatásai is lehetnek – hangsúlyozta Baji Endre.

Az Ispiláng gyermeknéptánccsoport tagjai jelenleg a február végén esedékes Hagyományaink ünnepe elnevezésű rendezvényre készülnek, ezenkívül várhatóan több egyéb rendezvényen is láthatja majd a közönség a csoport tagjait, akik immár három különböző csoportban, az óvodás, az elsős és másodikos, illetve az alsós és felsős gyermekekből álló csoportban fejtik ki tevékenységüket.

A gyerekek kiválóan érezték magukat a téli szünidei játszó-, kézműves- és néptánctáborban életre hívott programokon. Mint mondták, a dal- és a tánctanulás mellett nagyon élvezték a különféle kézműves-foglalkozásokat is, amelyek során csodálatosabbnál csodálatosabb alkotásokat készíthettek, valamint azt is, hogy együtt lehettek és barátkozhattak egymással, tartalmasan töltve el ezáltal a téli szünidő utolsó napjait.

(Az írás Üveggolyó mellékletünkben jelent meg.)