2024. április 26., péntek

Görög államfő: Ankara nem tesz eleget a menekültáradat feltartóztatására

Ankara nem tesz eleget az Európába irányuló menekültáradat feltartóztatására, a török kikötői hatóságok pedig segítik az embercsempészeket - mondta Prokopisz Pavlopulosz görög köztársasági elnök hétfőn, akinek kijelentéseit Törökország mindazonáltal cáfolta.

"Nagyon is attól tartok, hogy a török embercsempészeket a hatóságok támogatják. Különösen a kikötői hatóságok viselkednek úgy, mintha nem vennének észre semmit. Vannak esetek, amikor segítették az embercsempészeket. Bizonyítékunk van erre" - mondta a Süddeutsche Zeitung című lapban hétfőn megjelent interjúban Pavlopulosz.
Egy vezető török illetékes erőteljesen cáfolta ezeket a vádakat kijelentve, hogy Ankara elkötelezett a szabálytalan migráció elleni küzdelemben.
„Azok a vádak alaptalanok és koholtak, amelyek szerint a török hatóságok szemet hunynak az embercsempészet felett, illetve hogy segítették a csempészeket" - közölte az illetékes a Reuters hírügynökséggel, és hozzáfűzte, hogy a statisztikák szerint Ankara közel 200 ezer illegális bevándorló átkelését akadályozta meg és több mint 3800 embercsempészt fogott el tavaly.
„Olyan környezetben, ahol a kétoldalú együttműködés az illegális bevándorlással szembeni küzdelemben ennyire intenzívvé vált, a görög elnök kijelentései meglepetés erejével hatnak" - mondta a török tisztviselő.
Pavlopulosz elmondta: Görögország továbbra is kész, hogy hozzájáruljon az EU által ígért 3 milliárd euróhoz, amíg Ankara betartja vállalt kötelezettségeit a szíriai menekültek ellátását illetően.
A tavaly november végi brüsszeli EU-török csúcson jóváhagyott akcióterv értelmében az Európai Unió 3 milliárd euró támogatást nyújt Törökországnak, hogy megállítsa az Európába irányuló menekültáradatot. Ennek keretében a török kormány vállalja határőrizetének megerősítését, a menekültek ellátásának javítását, valamint a hathatós közreműködést az embercsempész-hálózatok felgöngyölítésében.
Több százezren vállalkoztak eddig a veszélyes tengeri átkelésre Törökországból a görög égei-tengeri szigetekre, és eközben számosan vesztették életüket.
"Mindezidáig Törökország nem teljesített" - mondta a görög államfő.
A hónap elején az Európai Bizottság tagjaitól is olyan nyilatkozatok hangzottak el, amelyek szerint messzemenően elégedetlenek Ankara menekültáradatot korlátozó intézkedéseivel, mivel az EU területére újonnan érkező migránsok száma továbbra is nagyon magas.