2024. április 16., kedd

Feltámadtak a vikingek

Finnországban az Odin katonái polgárőr csoport „védi” az „igazi” finneket a bevándorló muszlimoktól

Növekszik az aggodalom és a felháborodás Finnországban egy bevándorló-ellenes szélsőjobboldali polgárőr csoport, az Odin katonái miatt.

Az önjelölt hazafiak a fehér felsőbbrendűséget hirdetve, fekete csuklyás felsőben, arcukat maszk mögé rejtve és bannereket hordozva menetelnek egyes településeken éjszaka az utcákon. Azt állítják, hogy az „igazi” finneket védik a bevándorlóktól. Kabátjukon viking szimbólumokat viselnek.

A java részt fiatal férfiakból verbuválódott Odin katonái tavaly év végén jelentek meg Kemiben, egy határ menti városban, ahol a bevándorlók átlépik a finn határt. A csoporthoz azóta egyre több új tag csatlakozott, így mostanra mind több városban jelentek meg. Többször is elmondták, hogy nem rossz szándékból csoportosultak, csupán a rendőrség munkáját szeretnék segíteni, mivel az láthatóan nehezen birkózik meg a menekülthullám miatt megszaporodott feladatokkal.

A csoport tagjai az „iszlamista behatolókat” okolják a bűncselekmények megnövekedett száma miatt, transzparenseiken pedig azt hirdetik, hogy a migránsokat nem látják szívesen.

Míg a finnek többsége helyteleníti Odin katonáinak tevékenységét, az országban növekszik a feszültség a menedékkérőkkel járó plusz állami költségek miatt. Egyes becslések szerint ezek a kiadások három éves recesszióba sodorhatják Finnországot és megnyirbálják a jóléti kiadásokat.

A finn rendőrség szerint szilveszter éjszakáján, Németországhoz hasonlóan, Helsinkiben is zaklattak nőket „külföldi hátterű férfiak”. Ilyen zaklatások állítólag már tavaly ősszel is történtek.

A finn rendőrség adatai szerint a nők ellen elkövetett szexuális zaklatások száma a tavalyi év utolsó négy hónapjában közel megduplázódott az előző év azonos időszakához képest (75-ről 147-re nőtt). Az elkövetők etnikai hovatartozását nem regisztrálták.

Ennek ellenére a kormány álláspontja az, hogy az önszerveződésű polgárőr csoportok nem viselkedhetnek hatóságként. Juha Sipilä miniszterelnök a YLE közszolgálati rádióban kijelentette, hogy a rendőrség feladata a jog és a közrend érvényesítése az országban, polgári járőrök nem rendelkezhetnek rendőri hatalommal.