2024. április 23., kedd

Vasin: Tárgyalni hívjuk a VMSZ-t és az MM-et is

A Demokrata Párt széles körű koalícióval indulna a választásokon

Pártokkal, civil szervezetekkel összefogva egy széles körű koalíciót alakítana a Demokrata Párt a soron következő választásokra, s ez a koalíció a vajdasági értékek mellett száll síkra – mondta el pénteken este Szabadkán Miroslav Vasin, a párt tartományi szervezetének elnöke, aki Goran Ješićtyel tartott programismertetőt a tagság részére. A párt szerdára küldött meghívót az érintett pártoknak, szervezeteknek, ekkor lesz az első egyeztető megbeszélés. Vasin elmondta, a VMSZ-szel és a Magyar Mozgalommal is tárgyalni szeretnének.

(Bajtai Kornél felvétele)

(Bajtai Kornél felvétele)

A párt választási programja az Új napirend Szerbia részére nevet viseli, és igen konkrét javaslatokat tartalmaz az élet minden területére vonatkozóan.

Vasin hangsúlyozta, az előttünk álló választások vízválasztó lesznek, a polgárok választhatnak két Vajdaság közül: az egyik, amelyért a DP száll síkra, a másik pedig, amilyennek a tartományt a Szerb Haladó Párt képzeli el. A kialakítandó szövetség annak a politikai opciónak az alternatívája kíván lenni, amely a tartományi parlamentben Vajdaság hatásköreinek megszüntetésére adta le voksát, az Elektrovojvodina megszüntetésére szavazott, amely támogatta a földtörvényt, és amely az ellen szavazott, hogy a kisebbségi gyerekek anyanyelvükön felvételizhessenek az egyetemeken.

A párt választási programját az elkövetkező másfél hónapban Szerbia-szerte bemutatják, egyfajta közvitát tartanak, majd az észrevételeket beépítik a programba, azt pedig a párt főbizottsága véglegesíti.

A Demokrata Párt számos pártnak és civil szervezetnek meghívót küldött január 19-ére, szerdára, amikor belgrádi székházukban ezen koalíció létrehozása lesz a téma. A nagyobb ellenzéki pártok közül a meghívást már elfogadta a Szerbiai Szociáldemokrata Párt és az LDP.

A Magyar Mozgalom pénteki sajtótájékoztatóján dr. Korhecz Tamás elmondta, kaptak meghívást erre a találkozóra. Lapunk kérdésére Vasin kiemelte, minden olyan pártot meghívnak, amely hasonlóan tekint Vajdaságra, mint a DP, beleértve a Vajdasági Magyar Szövetséget is.

– Nem mondhatjuk azt, hogy a VMSZ-szel nem építjük közösen Vajdaságot. Az időről időre tapasztalható nézeteltérések ellenére is másfél évtizedes közös politizálás köt össze bennünket, nem mondhatjuk tehát, hogy nincs alapja a jövőről szóló tárgyalásoknak – mondta Vasin.