2024. április 19., péntek

Választások – minden szinten

Aleksandar Vučić úgy határozott: rendkívüli parlamenti választásokat is tartanak Szerbiában a rendes tartományi és helyhatósági voksolással egyidejűleg

A Szerb Haladó Párt vasárnapi közgyűlésén Aleksandar Vučić pártelnök, köztársasági kormányfő döntést hozott az előrehozott választások megtartásáról: a rendkívüli választások mellett foglalt állást. Azzal indokolta döntését, hogy tisztázni kell a reformokat akadályozó társadalmi összetűzéseket.

– Választásokra megyünk, győzni megyünk. Nem kívánom veszélybe hozni az ország jövőjét. A kiadások kicsik lesznek, kisebbek, mint valaha, és amíg a polgárok döntést nem hoznak a választásokon, én továbbra is ugyanúgy dolgozom a kormányban, mint eddig is. Amikor a politikai ellenfeleink azt mondják, hogy változásokat akarnak, akkor kötelességünk a polgárokra bízni a döntést. Sohasem féltünk a nép akaratától – mondta a pártelnök.

Arra figyelmeztette a párt tagjait, hogy tisztességes és jó legyen a kampány.

– Az előttünk álló előrehozott választások nagyon nehezek lesznek. Nagy ostobaság a választások előtt alábecsülni az ellenfeleket. A választások után tenni ugyanezt aljasság. Tiszta szívvel kell győznünk – hangsúlyozta Vučić.

Vučić a párt közgyűlésén kiemelte: kormánya megkezdte a változások végrehajtását Szerbiában, az ország most politikailag és gazdaságilag is stabil, a szorgalmas munkának köszönhetően pedig a nagyhatalmaknak is partnerévé vált. A főbizottsághoz szólva kifejtette: teljes mandátumra van szükség a súlyos döntések meghozatalához, hogy az ország a gyökeres reformok végrehajtása után 2020-ban az EU kapujában álljon.

– Ezért nemcsak kérem, hanem úgy is döntöttem, hogy ma a választások megtartásáról határozzunk. A győzelemért, Szerbia jövője érdekében! – közölte a pártelnök.

Szavai szerint amióta a haladók átvették a hatalmat, állandó ellenállásba ütköznek, azért, mert le akarnak számolni az oligarchák, politikusok és bűnözők szövetségével, amelynek nem érdeke, hogy Szerbia fejlődjön.

– Leszámolunk velük és a saját körünkben is azokkal, akik személyes gazdagodásukra használják a hatalmat. Az ellenállás központja ebben a kormányban, egy méltóságteljes, haladó Szerbiában és a reformok politikájában is az előző, rossz kormányok által létrehozott elit – mondta.

Szavai szerint az általuk foganatosított intézkedések, amelyektől korábban mindenki menekült, azonnal ellenségeket hoztak nekik, de ettől függetlenül büszke a kormánya munkájára, mert visszaadták Szerbia tekintélyét a világban, méghozzá olyant, amilyenre az újkori történelemben nem volt példa.

– Olyan társadalmat akarunk, amely kiáll a nehéz munka mellett. Azt szeretnénk, hogy Szerbia mondja meg nekünk, hogy ugyanazt akarja-e, amit mi – mondta a pártelnök.

Az SZHP a közvélemény-kutatások szerint több mint 50 százalékos támogatottságot élvez.

A parlamenti választást várhatóan áprilisban, az önkormányzati és a vajdasági tartományi választással egyidejűleg tartják majd. Szerbiában legutóbb 2014-ben volt – akkor is előrehozott – parlamenti választás. A vezető politikai erőt képviselő SZHP akkor azzal indokolta a rendkívüli voksolás kezdeményezését, hogy nagyobb politikai támogatottságra van szükségük a gazdasági reformok végrehajtásához. Vučić a párton belüli választói közgyűlést is elhalasztatta a párt főbizottságával február 13-áról május 21-ére, mert, mint mondta, a választásokat követően a párttagok így az eredmények fényében dönthetnek majd a sorsáról.

AZ ELLENZÉK ÜDVÖZÖLTE A DÖNTÉST

Az ellenzéki pártok többsége üdvözölte a rendkívüli választások meghirdetését, és a politikai változások lehetőségét látja benne. Bojan Pajtić, a Demokrata Párt elnöke, tartományi kormányfő kifejtette, hogy „Vučić lemondása a kormányfői tisztségéről” mindenképpen jó hírnek számít. Kifejtette: az előrehozott választásokon a polgárok meg fogják mutatni a rezsimnek, hogy nem hallgatnak, miközben csökkentik a bérüket és a nyugdíjukat, növelik az adókat és emelik az árakat, elfojtják a kritikus hangokat, és tönkreteszik az intézményeket. Mindezt teszik úgy, hogy a hatalmon lévők egyre gazdagodnak – tette hozzá a DP elnöke.

Đorđe Milićević, a Szerbiai Szocialista Párt sajtófelelőse úgy fogalmazott: pártja készen áll a választásokra, s nem aggódik az eredmény miatt. A szavazásról szóló döntést bátornak, idejében meghozottnak mondta. Az SZSZP az idei választásokon is eddigi koalíciós partnereivel, a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártjával és az Egységes Szerbiával kíván indulni – tette hozzá.

Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt elnöke szerint az embereknek mindössze két választásuk van: Vučić és az EU, illetve az SZRP és Oroszország politikája. Úgy értékelte, hogy az idei választások referendum jelleggel bírnak, Nyugat és Kelet között kell dönteni. Hasonló nyilatkozatot adott Sandra Rašković-Ivić, a Szerbiai Demokrata Párt elnöke is, e szervezet a Dverivel indul majd. Mint mondta, a patrióta blokk célja elfordítani az országot az európai integrációtól, és Oroszország felé irányítani. Le kell váltani mindazokat, akik diplomavétellel jutottak funkcióhoz, s most ezeken a funkciókon visszaélnek a helyzetükkel – tette hozzá.

Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt elnöke a polgári, demokratikus pártok, szervezetek és egyének összefogására szólított fel.