2024. március 29., péntek

A miniszoknya és a közbiztonság

Bevallom, igazán akkor ijedtem meg, s gondoltam bele komolyan abba, mi is történik majd Európában a következő években, amikor ötszáz fölé emelkedett a kölni inzultált, molesztált nők száma. Micsoda fékevesztett népség lehet ez? Azt a kérdést nem érdemes feltenni, hogy mit akartak ezzel elérni, mert a hatás, az eredmény egyértelmű: ha ezt meg tudták szervezni – ráadásul Európa több városában egyszerre –, akkor mást is könnyen megszerveznek. Mondjuk egy olyan szinkronizált fellépést, aminek emberáldozatai is lehetnek.

Ne essen félreértés, most is vannak áldozatok. Az én számomra minden molesztált nő áldozat. Az, aki nem mer kimenni az utcára a saját városában, az is áldozat. Az meg végképp, akit megerőszakoltak. Az üzenet a félelemkeltésről szól.

Ahogy múlnak a napok, egyre több információ kerül nyilvánosságra. Martin Thalhammer, a William Diess gimnázium vezetője, egy bajor kisváros iskolaigazgatója, nemrégiben levélben fordult tanulóikhoz és azok szüleihez, és arra kérte őket, hogy a jövőben a lányok ne viseljenek miniszoknyát és lehetőség szerint takarják el a kezüket is meg a lábukat is, hogy ne irritálják a bevándorlókat. Az iskola közelében ugyanis van egy menekültszálló.

Bécs polgármestere pedig – ugyancsak a nők jól felfogott érdekében – azt tanácsolta: „a nők általánosságban ne járjanak sötétedés után egyedül az utcákon, kerüljék a gyanúsnak kinéző környékeket, és szórakozóhelyeken is csak olyanoktól fogadjanak el italt, akit ismernek”.

Sokan bírálták mindkét kijelentést. Én elhiszem, hogy a jóindulat vezérelte mindkét közéleti embert. Szerintem ők voltak azok, akik megfogalmazták, hogyan lehet védekezni, minél kevesebb okot szolgáltatni az esetleges támadásokra. Gondolom, sokunk fejében megfordult ez, ösztönösen az ember védekezik és el akarja kerülni a rizikós helyzetet.

Elgondolkodtató azonban, hogy nem a jövevények megregulázásától hangos a média, hanem arról beszélünk, hogy mit tegyenek az áldozatok vagy a potenciális áldozatok. Azok, akik otthon vannak, azok, akik a kontinens hagyományai szerint békésen éltek eddig és olyan rövid szoknyát viseltek, amilyent csak akartak. Éppen ezért a miniszoknya-kérdés nagyon komoly közbiztonsági kérdés.

Nem a német társadalmat, vagy akármelyik európai országot kell megváltoztatni, hanem azokat, akik hívatlanul jöttek ide. Ha bajban vannak és segítségre szorulnak, húzzák meg magukat.

Tapasztaltam már tavaly nyáron Magyarkanizsán, Horgoson, Martonoson, később a röszkei határátkelőnél, hogy nyoma sincs bennük a segítségre szorulók alázatából. Sokkal inkább magabiztosság sugárzott a viselkedésükből, meg az, hogy úgy gondolják, nekik minden jár.

Bizonyára vannak közöttük, akik be szeretnének épülni, szeretnék az életüket újra kezdeni egy békés országban, de a kölni és más német városokban történt események arra engednek következtetni, hogy nagyon sokan vannak olyanok is, akik a saját törvényeik szerint akarnak Európában is élni. S az, hogy a nő kísérettel járjon Európa utcáin, vagy ne vegyen fel miniszoknyát ehhez járul hozzá.

Az arab világban a Saría az iszlám erkölcsi vezérelve, amely meghatározza a helyes viselkedést és kiterjed az élet szinte minden területére. Isteni kinyilatkoztatásnak tartják és megváltoztathatatlan. Ebbe foglaltatik a nők helyzetének meghatározása is.

„Allah a férfiakat felsőbbrendűnek teremtette a nőknél, mivel a férfiak a vagyonukat a nőkre költik, és támogatják a nőket. Ezért az erényes nő szófogadó, és őrzi a mások számára láthatatlan részeit, mint ahogy Allah vigyáz azokra. A lázadónak tűnő nőket először intsétek meg, majd küldjétek őket külön ágyba, végül verjétek meg őket.” (Korán 4:34)

„Egy nő halálakor vagy sérülésekor fizetendő kártérítés fele annyi, mint egy férfi után fizetendő jóvátétel.” (04.9)

Egy férfi szavazata két nőével ér fel. Öröklés esetén a fiúgyermeknek annyi jár mint két lánygyermeknek. A tevék, a rabszolgák és a nők egyenértékűek. Ha a férj úgy ítéli meg, hogy nem elég kedves hozzá a felesége, megverheti. A nők intelligencia és vallás tekintetében alacsonyabb rendűek a férfiaknál, áll többek között a Sariában. „Mohamed azt mondta: »a férfit nem lehet kérdőre vonni, hogy miért veri a feleségét«.”(Abu Dáúd 11, 2141)

A Saría magyarázói szerint ez a „jogszabály” tulajdonképpen a muszlim nőket becsben tartja, és erre azok büszkék is. Minden európai törvénynél jobb, mert például, ha egy férj szerelmes lesz, akkor az európai törvények szerint el kell válnia, hogy egy másik nővel folytassa az életét. Tönkremegy egy család, az elhagyott nő szenved. A Saría kíméli a családokat és a nőket is: megengedi a többnejűséget, azaz nem állítja választás elé a beszerelmesedett nős férfiakat, hanem dönthetnek, vagy elválnak, vagy még egy feleséget visznek haza.

A Németországban szilveszterkor történtek után semmi sem lesz ugyanolyan, mint korábban volt. Kárt szenvedett a demokrácia, s káruk van a bevándorlóknak is, mert bármennyire igyekszik is a hivatalos politika csillapítani a kedélyeket, a bizalmat mindannyiuk nevében jó sok időre eljátszották azok, akik menedékért folyamodtak és randalíroztak. Szilveszterkor Európa sérült meg. Gyógyulása hosszan tartó és fájdalmas lesz. Ha egyáltalán lesz gyógyulás.

Svédországban a napokban egy menedékkérő leszúrt egy 15 éves fiút. Az áldozat a megtámadott 15 éves kislányokat akarta megvédeni.

Finnországban hatalmas mennyiségű hó esett. A kormány kérte a menekülteket, segítsenek közmunkában a hóeltakarításban. Senki sem jelentkezett.