2024. március 29., péntek

Az utolsó visszatekintés

A kishegyesi Telekrendezési közvállalat tavalyi munkájáról – A vállalat jelenlegi formájában néhány hónap múlva meg fog szűnni
Kishegyesen 16 földes utcában végeztek zúzott kővel való feltöltést, illetve karbantartást (Lakatos János felvétele)

Kishegyesen 16 földes utcában végeztek zúzott kővel való feltöltést, illetve karbantartást (Lakatos János felvétele)

Kishegyes Község Telekrendezési és Útügyi Közvállalatának neve egyben fő tevékenységi körüket is elárulja. A vállalat az elmúlt év során folyamatosan dolgozott a község utainak karbantartásán, emellett más tevékenységeket is elvégeztek. Szabó Ferenc, a közvállalat igazgatója arról számolt be lapunknak, hogy az idei évben a földutak karbantartása kapott prioritást.

A 2015-ös évben legnagyobb hangsúlyt az utak karbantartására fektettük, kimodottan azokra az utakra fordítottuk a legtöbb figyelmet, amelyek nem rendelkeznek szilárd útburkolattal. Elég sok utcát sikerült megcsinálnunk, főleg Kishegyesen, ugyanis itt van a legtöbb földes utca. Természetesen Szeghegyen és Bácsfeketehegyen is végeztünk munkálatokat. Az utcák karbantartásának prioritását lakossági kérelmek alapján állítottuk fel. Kishegyesen zúzott kővel vagy blokktörmelékkel töltöttük fel mintegy 16 utcát, közel 6 kilométer hosszúságban. Csak hogy néhányat említsek, az Arany János, a Kertsor, a Téglagyár, a Greiner Endre, a Fűzfa és a Kodály Zoltán utcákban végeztünk munkálatokat – mondta el Szabó, majd arról is szólt, hogy ezekben az utcákban az utak karbantartása mellett az árkokat is kitisztították. Ha már valamilyen szinten helyreállították az utak minőségét, akkor lényeges volt a vízelvezetést is megoldani, fogalmazott az igazgató. Az utak karbantartásához sorolható az útpadkák lemetszése és a gyalogátkelőhelyek felfestése is.

A gyalogátkelőhelyek felfestése biztonsági szempontból is fontos, főként az óvodák és az iskolák környékén. Épp ezért ezt a munkát mindig iskolakezdés előtt végezzük el, az elmúlt években a zombori Signal volt a munkálatok kivitelezője. A jelek felfestését mindhárom faluban elvégeztük, akárcsak az útjelző táblák kihelyezését. Tavaly főként sebességkorlátozó és autóbuszmegállót jelző táblákra volt szükség. Megemlíteném még az útpadkák nyesését is, mert ez is az útkarbantartáshoz tartozik. Ezt a munkát is elvégeztük mind a három településen, a helyi közösségekkel karöltve – nyilatkozta Szabó.

Az aktuális tevékenységekről szólva az igazgató elmondta, hogy felkészülten várták a telet. Igaz, idáig nem volt szükség hóeltakarításra, mert olyan sok hó nem esett, de bármikor készek elkezdeni az utak tisztítását. Elegendő mennyiségű sót is bebiztosítottak az utak, járdák sózására, sőt, az oktatási intézményeknek is juttattak belőle.

A Telekrendezési közvállalat idei terveivel nem foglalkozunk, és nem is tehetjük, mert a vállalat jelenlegi formájában megszűnik létezni. Erről a kishegyesi községi képviselő-testület hozott döntést, az állami számvevőszék utasítása alapján.

Az állami számvevőszék utasítása alapján a cégünket át kell alakítani, ilyen formában nem tudunk tovább működni. A községi képviselő-testület már jóváhagyta az új községi közvállalat, a Komunál Kishegyes Kft. megalapítását, és már az ideiglenes vezetőséget is kinevezték. Valamilyen módon mi is át fogunk kerülni ebbe a községi kommunális közvállalatba, és reméljük, hogy a munkánkat a jövőben is el tudjuk végezni. Ez egy kommunális közvállalat lesz, ami azt jelenti, hogy más tevékenységi köröket is fel fog vállalni, mint mi idáig – mondta el az igazgató.

Nyitókép: Kishegyesen 16 földes utcában végeztek zúzott kővel való feltöltést, illetve karbantartást (Lakatos János felvétele)