2024. március 28., csütörtök

Izraelnek kémkedett egy palesztin tisztviselő

A Palesztin Hatóság letartóztatta Száeb Erekat palesztin főtárgyaló egyik munkatársát, aki Izraelnek kémkedett - értesült az izraeli közszolgálati rádió.

Két hete fogták el a békefolyamatot palesztin részről irányító Száeb Erekat közeli munkatársát, aki beismerte, hogy információkat adott ki Izraelnek a tárgyalások alatt. A rádió úgy tudja, hogy már húsz éve a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) béketárgyalásokért felelős osztályának tisztviselője volt az Izraelnek információkat kiadó palesztin.

Erekat tagadta, hogy az irodavezetője lenne a gyanúsított és azt mondta, hogy titkárságát egy nő irányítja, miközben egy férfit tartóztattak le. Szerinte a kérdéses alkalmazott nem dolgozott vezető beosztásban, és nem volt közeli tanácsadója.

Palesztin biztonsági források szerint Izrael komoly előnyökhöz juthatott a béketárgyalásokon, mert a kém segítségével előre ismerhették a palesztin álláspontot - értesült a Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja.

A Háárec című újságnak azt nyilatkozta egy palesztin hivatalnok, hogy titokban már hónapok óta figyelték a kémet, és az utóbbi hetekben sikerült elég bizonyítékot gyűjteniük letartóztatásához. A férfi szerinte iratok előkészítésével foglalkozott.

2011-ben már volt egy hasonló kiszivárogtatási botrány, akkor az al-Dzsazíra pánarab hírtévéhez jutottak el palesztin forrásból a palesztin-izraeli tárgyalásokról készült titkos dokumentumok.