2024. április 20., szombat

Washington iráni foglyokat bocsát szabadon

Az iráni igazságszolgáltatás egy fogolycsere-megállapodás keretében szombaton szabadon engedett négy bebörtönzött kettős állampolgárt - jelentette az iráni állami televízió. Cserébe a teheráni főügyész szerint az Egyesült Államok hét, amerikai börtönökben fogva tartott iráni állampolgárt fog kiengedni.
Az iráni televízió első híradásában nem nevezte meg a négy érintettet, később azonban "egy jól értesült forrásra" hivatkozva közölte nevüket: Jason Rezaian, a The Washington Post tudósítója, Amir Hekmat, volt amerikai tengerészgyalogos őrmester, Saeed Abedini, keresztény lelkipásztor, valamint Nosratollah Koshravi. Valamennyien iráni-amerikai kettős állampolgárok. Az AFP úgy tudja, hogy a negyedik szabadon engedett fogoly Siamak Namazi dubaji üzletember, akit tavaly októberben tartóztattak le, amikor visszatért Iránba.
Abbasz Dzsaafari Dolatabadi teheráni főügyész közölte, hogy az intézkedés a nemzeti érdekkel összhangban, a legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács döntésének megfelelően történt. 
A főügyész az IRNA hivatalos iráni hírügynökség angol nyelvű szolgálatának nyilatkozva azt is elárulta, hogy az amerikaiakkal kötött fogolycsere-megállapodás keretében négy, börtönbüntetését töltő iráni-amerikai kettős állampolgár nyerte vissza szabadságát, cserébe pedig az Egyesült Államok hét, amerikai börtönökben fogva tartott iráni állampolgárt fog kiengedni. A megállapodás záradéka szerint Washington nem törekszik többé arra, hogy kiutasítson 14 iráni állampolgárt, akik állítólag fegyvereket vásároltak az Egyesült Államokban Irán számára.
Az IRNA hírügynökség nyilvánosságra hozta annak a hét iráni állampolgárnak a nevét is, akit az Egyesült Államok fog szabadon engedni. Az amerikai külügyminisztérium egyelőre nem kommentálta a fogolycsere-megállapodásról szóló híreket. Az Egyesült Államok korábban több ízben követelte Irántól állampolgárai szabadon engedését.
Meg nem nevezett amerikai tisztségviselők ugyanakkor - a Reuters és az AP szerint - azt közölték, hogy Irán egy ötödik amerikai állampolgárt is szabadon engedett, de ez független a fogolycsere-megállapodástól. Az ötödik szabaduló egy diák, neve Matthew Trevithnick, és már úton van hazafelé.
Egy szintén meg nem nevezett amerikai forrás azt közölte, hogy a fogolycsere-megállapodás "egyszeri intézkedés", nem teremt precedenst. Hozzátette, hogy az amerikai foglyok szabadon engedésében a svájci kormány is szerepet játszott. Jason Rezaian, Amir Hekmati és Saeed Abedini eszerint Iránból egy svájci repülőgéppel Svájcba, majd onnan tovább Németországba, a landstuhli amerikai támaszpontra utaznak gyógykezelésre.
Iránban több iráni-amerikai és iráni-brit kettős állampolgár van börtönben, köztük volt a The Washington Post tudósítója, Jason Rezaian, akit kémkedés és rendszerellenes propaganda címén tavaly novemberben ítéltek börtönbüntetésre, amelynek időtartamát azonban nem hozták nyilvánosságra. 
A szombati teheráni bejelentés olyan időpontban történt, amikor a nemzetközi közvélemény azt várja, hogy a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) hitelesítse, Irán eleget tett a hat nagyhatalommal kötött nukleáris megállapodás valamennyi követelményének. Bécsben tartózkodik John Kerry amerikai és Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter más, a megállapodásban érintett tisztségviselőkkel együtt, és várakozások szerint a NAÜ szombaton teszi meg korszakos bejelentését.