2024. április 25., csütörtök
RÖVIDEN

Tőkés László: Az RMDSZ sem kivétel

Tőkés László szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetségre (RMDSZ) is ki kell terjednie annak a megtisztulásnak, amelyet a romániai társadalom az utcán követelt a bukaresti Colectiv klubban történt tavalyi tragédia után, és amely a Ponta-kormány bukásához vezetett.

Az európai parlamenti képviselő pénteken egy nagyváradi sajtótájékoztatón beszélt erről. Tőkés László úgy vélte, a tavalyi év végén az utca népe okkal mondott ítéletet a teljes romániai politikai elit fölött, mert „a politikai osztály megbukott a rendszerváltás vizsgáján”, és az elmúlt 26 év romániai változásai olyanok voltak, mint a romániai autópálya-építés: „alig fogtak bele, hosszú idő alatt, sok pénzért szinte semmit nem sikerült megvalósítani”.

Tőkés szerint hiába tesz úgy az RMDSZ, mintha kivételt képezne, mert „a posztkommunista pártok minden bűnét magán viseli”. Tőkés László úgy vélte: ha elmarad a megtisztulás, a magyar választók számának további apadására kell számítani a 2016-os önkormányzati, majd parlamenti választásokon.