2024. április 19., péntek

Az ellenzék örül a választásoknak

Mindegyik párt változásokat remél

Az ellenzéki pártok többsége, de a kormányzó Szerbiai Szocialista Párt is üdvözölte a rendkívüli választások meghirdetését, és a politikai változások lehetőségét látja abban. Mint ismeretes, Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt elnöke, köztársasági kormányfő a párt mai közgyűlésén jelentette be, hogy  a tartományi és helyhatósági szavazások mellett rendkívüli választásokat is tartanak hazánkban tavasszal.

Bojan Pajtić, a Demokrata Párt elnöke, tartományi kormányfő kifejtette, hogy „Vučić lemondása a kormányfői tisztségéről” mindenképpen jó hírnek számít. Kifejtette: az előrehozott választásokon a polgárok meg fogják mutatni a rezsimnek, hogy nem hallgatnak, miközben csökkentik béreiket és nyugdíjaikat, növelik az adókat és árakat, elfojtják a kritikai hangokat és tönkre teszik az intézményeket. Mindezt teszik úgy, hogy a hatalmon lévők egyre gazdagabbak, tette hozzá a DP elnöke.

Đorđe Milićević, a Szerbiai Szocialista Párt sajtófelelőse úgy fogalmazott: pártja készen áll a választásokra, s nem aggódik az eredmény miatt. A szavazásról szóló döntést bátor, időben meghozott döntésnek nevezte. Az SZSZP az idei választásokon is eddigi koalíciós partnereivel, a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártjával és az Egységes Szerbiával kíván indulni, tette hozzá.

Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt elnöke szerint az embereknek mindössze két választásuk van: Vučić és az EU, illetve az SZRP és Oroszország politikája. Úgy értékelte, hogy az idei választások referendum-jelleggel bírnak, Nyugat és Kelet között kell dönteni. Hasonló nyilatkozatot adott Sanda Rašković-Ivić, a Szerbiai Demokrata Párt elnöke is, e szervezet a Dverivel indul majd. Mint mondta, a patrióta blokk célja elfordítani az országot az európai integrációktól és Oroszország felé irányítani. Le kell váltani mindazokat, akik diplomavétellel jutottak funkcióhoz, s most ott élnek vissza helyzetükkel, tette hozzá.

Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt elnöke a polgári, demokratikus pártok, szervezetek és egyének összefogására szólított fel.