2022. január 20., csütörtök

Lenyomta a Windowst az iOS

Évek óta zsugorodik a számítógépek piaca, és tavaly már 275 milliónál kevesebb pc-t adtak el Windows operációs rendszerrel.

Az Android ezt jócskán túlszárnyalja, de a Google operációs rendszere mögött seregnyi gyártó áll, csak együtt tudnak ilyen erősek. Éppen emiatt izgalmas fejlemény, hogy 2015-ben először egyetlen vállalat több eszköz adott el, mint a Microsoft és több tucat hardvergyártó partnere.
Az Apple tavaly körülbelül 290 millió eszközt adott el iOS operációs rendszerrel. Mostanra a frissítésekkel is jól állnak a felhasználók, körülbelül az eszközök háromnegyedén fut  legújabb iOS 9, úgy 19 százalék használja az iOS 8-at, és csupán 7 százalék ragadt le valamelyik korábbi verziónál.
Ennél már csak jobb lehet? 
A számítógépipar a Gartner és az IDC legfrissebb piackutatása alapján hétéves mélypontra került, és mindkét cég azt jósolja, hogy az idei év jobb lesz.
Ezt is hallottuk már jó néhányszor.
Az elemzőcégek úgy vélik, hogy most már nem lehet hosszú ideig elkerülni egy új pc beszerzését, mert a régi eszközök teljesítménye és biztonsága jócskán elmarad az újakétól. A Windows 10 vásárlást serkentő hatásában is nagyon bíznak, de éppen az év közepén megjelent operációs rendszer akadályozta meg a hardvereladások felfutását. Az ingyenes frissítés lehetősége ugyanis a pc-k lecserélése nélkül is új élményt adott a felhasználóknak.