2024. március 29., péntek

A levéltár társalapítója lett az MNT

Szerződést írt alá a zentai önkormányzat és a Magyar Nemzeti Tanács

Tegnap Zentán Ceglédi Rudolf polgármester és Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke szerződést írt alá, amelynek értelmében a Történelmi Levéltár társalapítója lett az MNT. Erről a december 30-ai ülésen hozott döntést a képviselő-testület.

Hajnal Jenő és Ceglédi Rudolf aláírja a társalapítási szerződést (Gergely Árpád felvétele)

Hajnal Jenő és Ceglédi Rudolf aláírja a társalapítási szerződést (Gergely Árpád felvétele)

Az aláíráson részt vett Bábi Attila, az MNT hivatalának vezetője, ifj. Fodor István, a Történelmi Levéltár igazgatója és Kormányos Katona Gyöngyi, a községi tanács tagja.

Ceglédi Rudolf polgármester megemlítette, hogy 2014-ben már a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával kezdődött meg azoknak a terveknek a kidolgozása, amelyek lehetővé teszik az egykori kaszárnya átalakítását a Történelmi Levéltár (és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet) szükségleteinek megfelelően. A múlt évben az építés első szakasza 18 millió dinár ráfordítással befejeződött, az idén pedig folytatják a munkát, s a tervek szerint 2017-ben be is fejezik. Ennek köszönhetően a levéltári állomány egyetlen épületbe kerül a jelenlegi három helyett, s a fölszabaduló épületeket más célra hasznosítják. Úgyszintén megoldódnak a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet helyiséggondjai is.

A volt kaszárnya egyik szárnya, ahol tart a fölújítás (Fodor István felvétele)

A volt kaszárnya egyik szárnya, ahol tart a fölújítás (Fodor István felvétele)

Hajnal Jenő, az MNT elnöke elmondta, hogy a levéltár a vajdasági magyarság számára jelentős intézmény – annál is inkább, mert több községet felölel –, amelynek állományában fontos dokumentumok találhatóak. Ezeket meg kell őrizni és egyben tartani. S ha majd befejeződnek a munkálatok az egykori kaszárnyában, olyan levéltári és könyvtári közgyűjtemény kerül egy helyre és megfelelő helyiségekbe, amire ilyen szinten a Kárpát-medencében nincs példa.

Ifj. Fodor István, a Történelmi Levéltár igazgatója megjegyezte, hogy a szerződés aláírásával a nemzeti tanáccsal kialakult eddigi jó kapcsolat remélhetőleg még magasabb szintre lép. Megemlítette, hogy rendes tevékenységük mellett az idén Zenta fennállásának 800. évfordulójára kiállítást készítenek különböző dokumentumokból, együttműködve a Magyar Nemzeti Levéltárral.