2024. április 25., csütörtök

A beteg gyerek ápolásáról

Előadássorozatot indított a VMSZ topolyai Községi Női Fóruma

2015. december 2-ai ülésén a VMSZ topolyai Községi Női Fóruma 2016-os programtervezetét kidolgozva döntött arról is, hogy éves tevékenységei sorába beiktat egy ismeretterjesztő, informatív jellegű előadássorozatot. A programsor a héten indult, egészségügyi témakörű előadás szerepelt nyitásként. Dr. Szakmány Major Edit nyugalmazott gyermekgyógyász szakorvos, a Női Fórum tagja elsősorban a téli időszakban jelentkező, mindenekelőtt vírusos eredetű és gyermekeket is érő megbetegedésekről, kezelési módozataikról értekezett.

A VMSZ topolyai Községi Női Fórumának 2016-os évi első ismeretterjesztő előadásán (Szabó Anikó felvétele)

A VMSZ topolyai Községi Női Fórumának 2016-os évi első ismeretterjesztő előadásán (Szabó Anikó felvétele)

– A községi Nyugdíjas Fórum tagjai közül nagyon sokan tagjai a Női Fórumnak és a Nefelejcs Kézimunka Társulatnak is. Közös döntésünk, hogy összefogunk és együttesen szervezünk programokat. A mostani összejövetelt, amely a VMSZ topolyai Községi Női Fórumának első szervezése tervezett előadássorozatában, egy héttel ezelőtt a Nyugdíjas Fórum által szervezett sporttalálkozó előzte meg. Megegyeztünk abban, hogy a programszervezés folyamatos lesz, heti rendszerességgel érik egymást a különböző szervezésekben rendezett előadások, melyek sorában január 19-én, kedden 15 órától a Nyugdíjas Fórum szervezésében történelmi előadásra, rendhagyó történelemórára invitálják az érdeklődőket, melynek alkalmával Tomik Nimród történész értekezik. A mostani alkalommal a doktornőt arra kértük, gyermekbetegségekről szóljon, az ápolással kapcsolatban adjon át ismereteket, tanácsokat. A jövőben, szervezésünkben a rákbetegségekről és az önvizsgálatról hallunk majd Radákovity Rozália egészségügyi nővértől, a Női Fórum elnökségi tagja jóvoltából, de Bakos Etelkának – aki a topolyai községi nyugdíjasok egyesületében vezet irodalmi szakkört és a Nefelejcsnek is tagja – köszönhetően irodalmi összejövetelt is szervezünk, majd a folytatásban Ricz András a falusi turizmus témakörében tart előadást – informálta lapunkat Paul Szikora Erzsébet, a topolyai Községi Női Fórum elnöke, a Női Fórum elnökségi tagja.

– Harmincöt éves orvosi gyakorlatból tudom, hogy bár banálisnak tűnő a betegek, beteg gyermekek ápolása, azonban amikor az emberre rászakad, nagyon sok gonddal találja magát szembe. Bármennyire ismeretesek a lázcsillapítás módjai, a hányás és hasmenés diétája, kezelése, valójában azonban, amikor beköszönt a betegség, sok esetben lebénulnak a szülők és nem tudják a kezelés, gyógyítás módját. Mivel téli időszakban járunk, a lázas betegségek a leggyakoribbak a gyermekeknél és a felnőtteknél is. Amikor a mai előadás témáját jelöltük ki, javasoltam: a beteg gyermek ápolására fókuszálnék, azon belül is a lázcsillapítás lehetséges módjaira. Igyekeztem, hogy előadásomban olyan kérdésekben segítsem a válaszadást, mint: mit tegyünk, ha lázas a gyermekünk, a gyógyszerekkel történő lázcsillapításon kívül hogyan csillapítsunk lázat, mit adjunk enni a lázas betegnek, vagy, ha az hány, hasmenése van. A mondás, miszerint, az ismétlés a tudás anyja, úgy érzem, ebben az esetben is helytálló. Ha a felnőtt tudja is, hogyan kell cselekednie ápolásakor, ha azt egy orvostól is viszont hallja, akkor elkönyvelheti magában: ténylegesen jól teszi a dolgát – fogalmazott összefoglalójában előadását követően dr. Szakmány Major Edit nyugalmazott gyermekgyógyász szakorvos, aki előadásában külön figyelmet szentelt az influenza, a nátha és a megfázás tünetcsoportjának ismertetésére, azok egymástól való könnyebb megkülönböztetése okán, kezelési módozataikra ráirányítva a figyelmet. Kiemelte még: külön öröm volt számára, hogy közönsége aktív és nyitott volt. Kérdezett, és érdeklődése nemcsak az előadás témájához kötődött szorosan. A hallgatóságot elsősorban nagymamakorú hölgyek alkották, amely tényezőnek, mint az előadó kiemelte, szintén örült, ugyanis a dolgozó anyák beteg gyermeküket, ha tehetik, elsősorban nagyszülőkre bízzák távolmaradásuk esetén. Fontos, hogy a nagymamák is orvosi tanácsokkal, véleménnyel találkozzanak, így aztán talán a családon belül, a különböző generációk között tapasztalható, a gyógykezelés, ápolás során is gyakran fellépő nézeteltérések is könnyebben oldhatók.